NOS SportAangepast

Parijs vandaag: zwemmers Dorsman en Zijderveld gaan voor titelprolongatie

Elke paralympische dag beginnen we met het programma. Wanneer komen de Nederlanders in actie? Wat staat er nog meer te gebeuren? Vandaag dag 2.

Het paralympisch zwemtoernooi gaat vandaag verder en met Rogier Dorsman en Chantalle Zijderveld komen er voor Nederland twee topfavorieten in actie.

Voor de 25-jarige Dorsman staat de finale van de 400 meter vrije slag op het programma, het nummer waarop hij in Tokio goud veroverde. Voor Zijderveld begint het zwemtoernooi met de halve finales van de 100 meter schoolslag. En ook zij gaat op voor titelprolongatie.

Een van Zijdervelds grootste concurrenten komt uit eigen land: Lisa Kruger. Drie jaar geleden in Tokio werd ze tweede achter Zijderveld, in 2016 werd Kruger, die in de eerste halve finale in actie komt, paralympisch kampioen.

Chantalle Zijderveld met haar medaille in Tokio

Op de 400 meter vrije slag bij de vrouwen is Liesette Bruinsma een van de kanshebbers voor goud. De 23-jarige Nederlandse, die een visuele beperking heeft, pakte in Rio acht jaar geleden al goud op dat onderdeel en greep in Tokio drie jaar geleden het zilver. Bruinsma zwemt om 11.46 uur haar halve finale.

De zwemfinales zijn vanavond vanaf 17.30 uur live te volgen op de stream op NOS.nl en in de NOS-app. Vanaf 19.25 uur kun je ook op NPO 3 live kijken naar het zwemmen.

Ook atletiektoernooi van start

Niet alleen het zwemtoernooi, maar ook het atletiektoernooi staat vandaag op het programma in Parijs. Voor Nederland komt Nienke Timmer om 13.15 uur in actie in de finale op de 100 meter. De 26-jarige atlete, die cerebrale parese heeft, maakt in Parijs haar paralympisch debuut.

Timmer begon als rolstoelbasketbalster, maar werd in 2012 op de paralympische talentendag gescout voor atletiek, terwijl ze zelf nooit had verwacht te kunnen sporten zonder rolstoel.

Basketbalmannen in actie

Een dag nadat de rolstoelbasketbalmannen aan hun toernooi begonnen met een zege op Australië, beginnen ook de vrouwen aan het paralympisch toernooi.

De titelverdediger begint de Paralympische Spelen om 10.30 uur met een groepswedstrijd tegen Japan. Deze wedstrijd is live te volgen op een stream op NOS.nl en in de NOS-app.

Vanaf 21.56 uur wordt er in Studio Para Parijs teruggeblikt op de tweede dag van de Paralympische Spelen. Het programma, gepresenteerd door Eline de Zeeuw, wordt uitgezonden op NPO1.

Rolstoelbasketbalsters zijn topfavoriet in Parijs, maar gaan niet 'even medaille ophalen'

Advertentie via Ster.nl