Specialist Alec Segaert wint zijn eerste tijdrit op profniveau en is de nieuwe leider in de Renewi Tour.
NOS Wielrennen

Specialist Segaert slaat dubbelslag in Renewi Tour, Van der Poel flirt met valpartij

Met gebalde vuist kwam Alec Segaert over de streep. En dat terwijl een groot deel van de deelnemers aan de tijdrit van 15,4 kilometer in de Vlaamse Tessenderlo op de tweede dag van de Renewi Tour nog van start moesten.

De pas 21-jarige Belg van Lotto-Dstny voelde dat zijn tijd van 16.59 waarschijnlijk niet te kloppen zou zijn. Hij kreeg gelijk. Magnus Sheffield werd tweede op 0.07, voor Stefan Bissegger op 0.10.

Segaert nam ook de leiderstrui over van de ietwat tegenvallende Jonathan Milan. De Italiaanse machtsspurter (tevens befaamd achtervolger op de baan) gaf bijna 0.44 toe op de winnaar.

De Renewi Tour - voorheen ook bekend als Benelux Tour, Eneco Tour en BinckBank Tour - is een vijfdaagse WorldTour-wedstrijd die zondag wordt afgesloten op de befaamde Muur van Geraardsbergen.

Tweede profzege

Segaert werd al twee keer vice-wereldkampioen bij de beloften in deze discipline in Wollongong (2022) en Glasgow (2023). Over een kleine twee weken is hij de grote favoriet om in eigen land zijn voor de derde keer Europees kampioen te worden bij de beloften.

In zijn eerste jaar bij de profs won hij de Grand Prix Criquielion door met een late aanval het aanstormende peloton voor te blijven. In zijn specialisatie, de tijdrit, wist Segaert echter nog niet te winnen op het hoogste niveau.

De Zwitser Stefan Bissegger (EF-EasyPost) zette de eerste toptijd neer, maar moest vanuit de hotseat toezien hoe Segaert liefst 11 seconden onder zijn tijd dook.

De Amerikaan Sheffield kwam nog het dichtste bij (+0.07) en deed zo goede zaken met het oog op een eventuele eindzege. Titelverdediger Tim Wellens, die Segaert nog klopte bij het Belgisch kampioenschap tijdrijden, werd zesde in de tijdrit op 16 seconden.

Van der Poel flirt met valpartij

Ook Mick van Dijke (11de op 0.35) en Sjoerd Bax (12de op 0.35) reden een sterke tijdrit. Beide Nederlanders verruilen hun huidige ploeg volgend seizoen voor een nieuwe werkgever: Van Dijke verkast met zijn broer Tim van Visma-Lease a Bike naar Red Bull-Bora-hansgrohe en vandaag werd bekend dat Bax volgend jaar UAE-Emirates verruilt voor het procontinentale Q36.5.

Bij Mathieu van der Poel spelen geen transferzorgen. Hij gaf een seconde meer toe dan Van Dijke en Bax en werd 14de op 0.36. En dat terwijl hij onderweg al zijn stuurmanskunsten inzetten om overeind te blijven na een gevaarlijke zwieper in een bocht.

Van der Poel heeft zijn vizier vooral gericht op zondag, als de Renewi Tour besloten wordt op de befaamde Muur van Geraardsbergen.

Bij zijn enige eerdere deelname, in het coronajaar 2020, won hij die slotrit met een lange solo en schreef zo ook het eindklassement op zijn naam.

Uitvallers van naam

Filippo Ganna (Ineos), op papier de topfavoriet in een vlakke tijdrit als deze, ging niet van start. De Italiaanse tijdrijder verloor in de niet al te lastige openingsrit van gisteren al meer dan acht minuten en keerde vandaag huiswaarts om te herstellen.

Ook Nederlands kampioen Daan Hoole (Lidl-Trek) kon zich niet tonen in de tijdrit. Hij viel in de openingsrit uit na een vervelende valpartij.

En hij was niet de enige: tijdrijder Matteo Sobrero (Red Bull-Bora-hansgrohe) en hardrijder Nils Eekhoff (DSM-firmenich-PostNL) waren betrokken bij een grote valpartij en haalden de finish van de eerste etappe niet.

Sprinter Olav Kooij (Visma-Lease a Bike) lag ook bij die valpartij en kwam gehavend over de streep, maar gaf er vanochtend toch de brui aan.

Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) sprintte wel, maar werd op de streep onderuit gekegeld door Tim Merlier en brak daarbij onder meer zijn sleutelbeen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl