Politie bij de synagoge in La Grande-Motte
NOS NieuwsAangepast

Aanslag bij synagoge in Zuid-Frankrijk, justitie opent terreuronderzoek

De Franse justitie heeft een terreuronderzoek geopend na brandstichting bij een synagoge in Zuid-Frankrijk. Vanmorgen werden twee auto's bij een synagoge in de badplaats La Grande-Motte, vlak bij Montpellier, in brand gestoken. Een agent raakte daarbij gewond. De politie is nog op zoek naar de dader.

Op camerabeelden is volgens de burgemeester van de kustplaats te zien dat iemand twee auto's op de parkeerplaats van de synagoge in brand steekt. In een daarvan zou een gasfles hebben gelegen die tot ontploffing kwam.

Door de brand vloog ook de voordeur van de Beth Yaacov-synagoge in brand. Een agent die kort na het aansteken van de brand ter plekke kwam, raakte lichtgewond. Hij zou omver zijn geblazen door de ontploffing. In het joodse gebedshuis zelf raakte voor zover bekend niemand gewond.

Terreurgroepering

Meerdere Franse media maken melding van camerabeelden waarop een man te zien is die rond de brand en explosie bij de synagoge was en een Palestijnse vlag bij zich had. Op beeld dat Le Parisien deelt is volgens de krant de gezochte verdachte te zien met twee gevulde flessen in zijn handen, een Palestijnse vlag om zijn middel en daarachter een ogenschijnlijk vuurwapen. De Franse autoriteiten hebben de authenticiteit van de beelden nog niet bevestigd.

Justitie onderzoekt de aanval als een poging tot moord en verdenkt de verdachte van vernieling van eigendommen met gevaarlijke middelen. Ook houdt justitie rekening met de mogelijkheid dat de aanslag is beraamd door een terroristische groepering. Onduidelijk is om welke groepering het zou gaan.

Beveiliging opgeschroefd

President Macron spreekt in een reactie op de aanval van een terreurdaad. Op X noemt hij het bestrijden van antisemitisme een "voortdurende strijd". Premier Attal spreekt van "een antisemitische aanslag". "Opnieuw zijn onze Joodse landgenoten het doelwit." Hij voegde eraan toe dat "we ons niet laten intimideren".

De Franse minister Darmanin van Binnenlandse Zaken zegt dat er een grootschalige zoekactie naar de verdachte is gestart. Ook wordt de beveiliging opnieuw opgeschroefd bij alle synagoges in Frankrijk. Die beveiliging was afgelopen tijd al verhoogd door de hoogste terreurdreiging in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl