De gevel en deur van de synagoge werd beklad met hakenkruizen
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Synagoge in Middelburg beklad met hakenkruizen

De synagoge van Middelburg is gisteravond beklad met hakenkruizen. Op de gevel en de deur van het gebouw aan de Herenstraat zijn twee swastika's gespoten.

De melding van de bekladdingen werd rond 21.40 gedaan, meldt de politie. Agenten hebben ter plekke onderzoek gedaan en gezocht naar camerabeelden. Vandaag gaat het onderzoek verder en doet de synagoge aangifte. De politie is nog op zoek naar getuigen.

"In principe is het een vernieling, maar wel een met een naar tintje", laat een politiewoordvoerder aan Omroep Zeeland weten. Het is nog onduidelijk wie er achter de bekladding zit. "Het kunnen jongetjes zijn die een beetje dom gedrag vertonen, maar er kan ook veel meer achter zitten", aldus de woordvoerder.

'Onthutst'

De Joodse gemeenschap in Zeeland en Stichting Synagoge Zeeland laten aan de regionale omroep weten "onthutst te zijn over deze daad van antisemitisme. Het roept bij velen weer gevoelens van onveiligheid en angst op."

Het Centraal Joods Overleg laat weten "met afschuw" kennis te hebben genomen van de bekladdingen. "Hoe ontstellend dat een weerloos oud Joods gebouw mikpunt wordt van een antisemitische bekladding", zegt CJO-voorzitter Chanan Hertzberger.

"De Joodse gemeenschap is al meer dan vierhonderd jaar een integraal onderdeel van de Middelburgse samenleving. Deze op twee na oudste sjoel van Nederland is daar het tastbare bewijs van. Ik ben er dan ook van overtuigd dat een hakenkruis op de sjoel de Middelburgse samenleving niet onberoerd laat", aldus Hertzberger.

Advertentie via Ster.nl