Daniel Abraham (l) en Carina de Rooij
NOS Wielrennen

De Rooij en Abraham dragen Nederlandse vlag bij opening Paralympische Spelen

Rolstoelbasketbalster Carina de Rooij en wielrenner Daniel Abraham zijn uitgekozen om de Nederlandse vlag te dragen tijdens de openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Voor De Rooij worden het haar zesde Spelen, Abraham doet voor de derde keer mee.

De Paralympische Spelen in Parijs worden woensdagavond 28 augustus officieel ingeluid met de openingsceremonie op de Champs-Élysées en de Place de la Concorde.

De Rooij speelt vrijdag 30 augustus haar eerste wedstrijd met Oranje, Abraham komt een dag later voor het eerst in actie. Hij zal dan starten op de achtervolging op de baan. Volgende week rijdt hij ook nog op de weg de tijdrit en de wegwedstrijd.

De Paralympische Spelen duren tot en met zondag 8 september.

Een impressie van de openingsceremonie op de Champs-Élysées

De 44-jarige De Rooij brak in 1999 haar rug tijdens een turntraining. Daarbij liep ze een dwarslaesie op waarna ze zich toe ging leggen op het rolstoelbasketbal.

De Rooij maakt sinds 2001 uit van het Nederlands team en kwam al op de Spelen van 2004 in Athene in actie voor Oranje op de Paralympische Spelen.

Bij de Spelen van Londen en Rio veroverde De Rooij brons met haar team. Drie jaar geleden won ze goud in Tokio. Ook in Parijs is het Nederlands team, regerend Europees- en wereldkampioen, een van de favorieten voor de titel.

Bekijk in de video hieronder hoe de Nederlandse rolstoelbasketbalsters goud veroverden in Tokio:

2021: Rolstoelbasketbalsters veroveren goud in Tokio

De geboren Eritreeër Abraham (39) was er in 2016 voor het eerst bij voor Nederland. Als stateloos burger deed de wielrenner toen mee aan de wegwedstrijd en won hij op opzienbarende wijze goud. Op weg naar de derde plek gingen de twee koplopers vlak voor de finish onderuit en eiste Abraham alsnog het goud voor zich op.

Abraham werd vervolgens geridderd en een jaar later kreeg hij zijn Nederlandse paspoort.

In Tokio veroverde Abraham, die een onderontwikkeld been heeft, ook goud. Dat deed hij toen op de individuele tijdrit. In de wegwedstrijd pakte hij brons.

Bekijk in de video hieronder hoe Abraham in 2016 goud pakte:

2016: Wielrenner Abraham pakt op spectaculaire wijze goud

Advertentie via Ster.nl