Hans Eijkenbroek in 2011
NOS Voetbal

Voormalig Oranje-aanvoerder en Sparta-icoon Eijkenbroek (84) overleden

Voormalig Oranje-aanvoerder en oud-voetbaltrainer Hans Eijkenbroek is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij debuteerde in 1967 voor het Nederlands elftal en speelde in 1970 zijn achttiende en laatste interland.

Bij de meeste van die wedstrijden was hij aanvoerder. Hij speelde met onder anderen Epi Drost, Rinus Israël, Willem van Hanegem en Johan Cruijff.

Eijkenbroek begon zijn voetbalcarrière bij Hermes DVS uit zijn geboorteplaats Schiedam. Hij maakte even verderop, bij Sparta Rotterdam, het meest furore. Bij die club speelde hij van 1963 tot 1973. In 1966 won hij met Sparta de KNVB-beker. Hij sloot zijn spelersloopbaan af bij Willem II.

Hans Eijkenbroek (in het wit) met Jan van Beveren (l) en Pim Doesburg (r) in 1967 na een interland tegen de Sovjet-Unie

Vervolgens werd Eijkenbroek jeugd- en assistent-trainer bij achtereenvolgens Willem II en Sparta. Medio 1980 werd hij assistent van trainer Georg Kessler bij AZ'67. Dat seizoen wonnen de Alkmaarders de landstitel en de beker en werd de UEFA Cup-finale bereikt.

In 1982 werd hij hoofdtrainer bij AZ'67, een seizoen later verhuisde hij naar Roda JC. Later was hij nog een keer trainer in Alkmaar van het inmiddels omgedoopte AZ. Hij sloot zijn trainerscarrière af bij HFC Haarlem in 1990.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl