Foto ter illustratie
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Woningcorporatie klaagt huurder aan om huis vol ratten

Woningcorporatie l'Escaut heeft de rechter ingeschakeld om een zwaar vervuilde woning in Vlissingen te kunnen schoonmaken. In en om de woning heerst een ratten- en muizenplaag, maar de huurder weigert om haar huis te ontruimen zodat een schoonmaakploeg aan de gang kan. Vandaag diende het kort geding.

De zaak kwam vier weken geleden aan het rollen toen buren van de vrouw contact opnamen met de woningcorporatie, meldt Omroep Zeeland. Zij hadden gezien dat er ratten en muizen over de gordijnen van de slaapkamer van de woning liepen.

Aanvankelijk probeerde de woningcorporatie zelf in contact te komen met de vrouw, maar dat lukte niet. Toen een paar dagen later de politie aanbelde, deed ze wel open. Tijdens hun korte bezoek troffen agenten een ernstig vervuilde woning aan, helemaal volgestopt met spullen.

Ammoniaklucht

Diezelfde middag bezocht de politie de woning opnieuw, nu samen met de crisisdienst Emergis. Samen constateerden ze dat er in het hele huis ratten en muizen zaten. De vrouw en haar dochter kregen zuurstof toegediend vanwege de heftige ammoniaklucht die er hing door de uitwerpselen van de ratten.

Daarna werden moeder en dochter ondergebracht op een tijdelijke opvangplek bij Emergis. Maar voor de buren was het probleem daarmee niet voorbij. Volgens hen begint het ongedierte zich nu ook te vertonen in en rond de huizen in de buurt.

Omdat de vrouw tot op de dag van vandaag weigert haar huis te ontruimen voor een schoonmaakbeurt, spande de woningcorporatie een kort geding aan. De woningcorporatie zei in de rechtszaal het huis te willen schoonmaken zolang de vrouw en haar dochter bij Emergis verblijven.

Onder de spullen

Tegelijkertijd maakte een medewerker van l'Escaut wel een voorbehoud. "We hebben nog niet onder de spullen in de woning kunnen kijken, dus we weten niet hoe de staat van het huis is", zei hij.

De rechter zegde toe binnen een week een besluit te nemen.

Advertentie via Ster.nl