NOS NieuwsAangepast

Rusland meldt blussen van brand koeltoren kerncentrale Zaporizja

Een brand in een koeltoren van de door Rusland bezette kerncentrale Zaporizja is geblust. Dat melden de Russische staatspersbureaus RIA Novosti en TASS.

Gisteravond werd er brand gemeld op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Daarna werd duidelijk dat de brand niet zou woeden in de reactoren, die overigens zijn uitgeschakeld, maar bij de twee koeltorens. Het is onduidelijk waardoor het vuur is ontstaan. Kyiv en Moskou wijzen naar elkaar als aanstichters, maar leveren daarvoor allebei geen bewijs.

Volgens het Russische bestuur van de centrale het heeft incident geen invloed gehad op de veiligheid. Wel is de koeltoren volgens het Russische kerncentralebedrijf Rosatom "ernstig beschadigd".

'Mogelijke drone-aanval'

Waarnemers van VN-atoomagentschap IAEA bevestigden dat er dikke rookpluimen op het terrein te zien waren. Daarvoor waren meerdere explosies te horen, aldus het IAEA-team, dat permanent bij de centrale aanwezig is. De experts kregen te horen dat er mogelijk een drone-aanval was uitgevoerd. De IAEA zei ook dat er geen risico is gemeld voor de nucleaire veiligheid.

President Zelensky stelde dat Rusland brand heeft gesticht op het nucleaire complex. Op X zegt hij dat er geen verhoogd stralingsniveau is gemeten in de omgeving. "Maar zolang Russische terroristen controle hebben over de centrale kan de situatie niet normaal zijn."

Zelensky deelde op X beelden van de brand:

Brand bij kerncentrale Zaporizja in Oekraïne

In Russische staatsmedia wordt juist beweerd dat het vuur is ontstaan door Oekraïense beschietingen. Volgens Rosatom heeft Oekraïne de koeltoren aangevallen met twee drones.

Vaker aanvallen gemeld

Rusland nam de kerncentrale kort na de invasie begin 2022 in. Sindsdien zijn er vaker incidenten en beschietingen rondom het complex gemeld. In april zou bijvoorbeeld sprake zijn geweest van een drone-aanval op een reactorgebouw.

Op luchtfoto's was eerder te zien dat Rusland legermaterieel bij een aantal reactoren had geplaatst. Oekraïne zegt dat Rusland de kerncentrale gebruikt als schild om de Oekraïense stad Nikopol, aan de overkant van rivier Dnjepr, te beschieten. Andersom beschuldigt het Kremlin het Oekraïense leger steevast van aanvallen op het terrein.

IAEA waarschuwde al voor branden

Waakhond IAEA waarschuwde donderdag nog dat de situatie kwetsbaar is bij de kerncentrale. In het rapport werd benoemd dat de afgelopen tijd diverse branden in de omgeving waren geweest. Door zulke branden kunnen bijvoorbeeld de laatste overgebleven externe stroomkabels beschadigd raken, benadrukte IAEA-directeur Rafael Mariano Grossi.

De zes kernreactoren van kerncentrale zijn al maanden uitgeschakeld. Een deel van de radioactiviteit is vervallen en daarmee is de situatie minder riskant dan voorheen, vooral in vergelijking met de Russische aanval op het nucleaire complex aan het begin van de oorlog.

Bij die beschietingen op 3 maart 2022 vloog een trainingsgebouw op het complex in brand:

Zo is er vannacht gevochten bij de kerncentrale Zaporizja

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl