Strandbedjes in het Italiaanse Cesenatico
NOS Nieuws

Symbolisch protest op Italiaans strand: peperdure parasols voor even dicht

Strandtenthouders in Italië voeren actie uit protest tegen Europese regels. Het gaat om een symbolische actie: voor 09.30 uur kunnen mensen wel strandbedden huren, maar geen bijbehorende parasol. De strandtenthouders willen daarmee naar eigen zeggen een signaal afgeven aan Brussel.

Italië houdt zich al jaren niet aan de Europese vrijemarktregels die al zo'n twintig jaar bestaan. Zo verdienen strandtenthouders miljoenen, terwijl ze in verhouding een klein bedrag aan zogeheten pacht betalen. Ook blijven strandtenten in de familie en zijn stranden niet voor iedereen vrij toegankelijk.

De Italiaanse overheid heeft daar geen moeite mee: vergunningen worden altijd automatisch verlengd en dat wil de huidige regering-Meloni ook weer. Maar Brussel voert de druk op om daar iets aan te doen en kreeg daarbij steun van de Italiaanse Raad van State. De huidige situatie is niet wenselijk, oordeelde die.

Nu de vergunningen over een half jaar aflopen maken de uitbaters zich zorgen om hun broodwinning. Ze stellen dat de strengere regels de ondergang van de kleine ondernemer kan betekenen. Juist omdat het familiebedrijven zijn, is de kans volgens eigenaren groot dat ze helemaal uit de markt worden gedrukt door grote hotelketens.

Het protest van vandaag is klein en vooral symbolisch. Wel is gedreigd met nieuwe protesten, Zo is geopperd om de strandtenten deze maand enige tijd dicht te houden, maar concrete plannen daarvoor zijn nog niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl