Een gebouw in Miyazaki raakte beschadigd door de aardbeving
NOS Nieuws

Waarschuwing voor 'mega-aardbeving' in Japan na beving van 7,1

In Japan heeft het meteorologische agentschap JMA voor het eerst een waarschuwing afgegeven voor een 'mega-aardbeving'. Eerder vandaag was er in het zuidwesten van Japan een aardbeving met een kracht van 7,1. Na deze beving is nu een 'mega-aardbevingsadvies' van kracht.

Inwoners van heel West-Japan wordt gevraagd om de aankomende week op hun hoede te blijven. Ze moeten op elk moment voorbereid zijn op een nóg sterkere aardbeving, bijvoorbeeld door hun meubels vast te zetten en goed te weten op welke locaties ze kunnen schuilen. Ook wordt gevraagd om afspraken te maken met familieleden om te checken of ze veilig zijn.

Daarnaast geldt voor de kustgebieden van Miyazaki, op het eiland Kyushu, een tsunami-advies. De tsunami's zijn maximaal ongeveer een meter hoog, meldt de Japanse publieke omroep NHK. De mensen in die gebieden wordt opgeroepen om weg te blijven bij de kust en rivieroevers.

De precieze omvang van de schade wordt nog onderzocht, maar duidelijk is wel dat er geen grote ongelukken zijn gebeurd. Volgens NHK zijn er gewonden gevallen in de stad Miyazaki, maar er is niet duidelijk hoe ernstig die verwondingen zijn.

De Japanse meteorologische dienst roept mensen in de gebieden op de Nankai-breuklijn op om maatregelen te nemen. Daarmee doelt het JMA op de gebieden waar mogelijk het hypocentrum van de aardbeving ligt: het gebied ondergronds waar een beving ontstaat.

De kans op een mega-aardbeving is groter dan normaal, meldt NHK. Het JMA vraagt mensen om maatregelen te nemen en daarbij te luisteren naar de informatie van de (lokale) overheid.

Na de aardbeving op nieuwjaarsdag maken steeds meer Japanners zich zorgen om een grote aardbeving in het dichtstbevolkte gebied ter wereld: Tokio. Experts denken dat de regio op de korte termijn geraakt gaat worden. Correspondent Anoma van der Veere zocht uit hoe de inwoners zich voorbereiden:

Veel bevingen, weinig doden: zo overleven Japanners in aardbevingsgebied

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl