Puigdemont verschijnt in Barcelona
NOS NieuwsAangepast

Spaanse politie zoekt separatist Puigdemont, agent aangehouden voor helpen bij vlucht

De Spaanse politie is op zoek naar de gevluchte separatistenleider Carles Puigdemont. Hij keerde vanochtend na bijna zeven jaar ballingschap terug in Barcelona en had gezegd dat hij daar de inhuldiging wilde bijwonen van de nieuwe regiopresident van Catalonië, de socialist Salvador Illa.

Na een speech voor aanhangers lijkt Puigdemont nu zoek. Een agent is gearresteerd voor mogelijke hulp bij de vlucht van de separatistenleider.

Volgens de krant El País wilde de Spaanse politie Puigdemont rond 10.00 uur arresteren vlak voordat de inhuldiging van Illa begon, maar was hij toen al vertrokken. De politie richtte vervolgens de wegblokkades op in en om Barcelona en voerde extra kentekencontroles uit aan de randen van de stad.

De wegenblokkades werden rond 12.30 uur beëindigd volgens El País. Er zijn extra agenten naar de grenzen met Andorra en Frankrijk gestuurd en treinstations en havens worden in de gaten gehouden.

Wachtende auto

De Catalaanse leider verscheen rond 09.00 uur arm in arm met Josep Rull, de voorzitter van het Catalaanse parlement, op een bijeenkomst van zijn aanhangers in het centrum van Barcelona. In de buurt van het parlement, voor ongeveer 3500 aanhangers, herhaalde hij zijn wens voor een "vrij en onafhankelijk Catalonië". Vervolgens verdween hij.

Zo zag de aankomst van Puigdemont eruit:

Catalaanse separatistenleider Puigdemont keert na ballingschap terug in Barcelona

Een fotograaf van AP zegt dat hij Puigdemont na zijn speech een naastgelegen tent in zag lopen. Daarna sprong hij in een wachtende auto. Hij werd mogelijk vergezeld door Jordi Turull, een andere pro-separatistische politicus.

De gearresteerde agent wordt ervan verdacht hulp te hebben geboden bij het vertrek van de separatistenleider. Deze agent zou de eigenaar zijn van het voertuig waarin Puigdemont vluchtte.

Ballingschap

Puigdemont had zijn terugkeer in Spanje gisteren aangekondigd. Tegen hem loopt een Spaans arrestatiebevel. Hij wordt beschuldigd van het verduisteren van overheidsgelden, omdat de Catalaanse overheid het illegale onafhankelijkheidsreferendum in 2017 betaalde.

In Spanje geldt een amnestiewet, waardoor onder anderen Catalaanse separatisten die een rol speelden bij het onafhankelijkheidsreferendum amnestie kregen. Vanwege de beschuldiging van verduistering geldt dat niet voor Puigdemont.

De Catalaan zat sinds oktober 2017 in ballingschap in België. Na het verboden referendum is hij vermoedelijk in een kofferbak van een auto naar België gevlucht.

Hij woonde in de gemeente Waterloo, in de buurt van Brussel. Een groot deel van de tijd dat hij in ballingschap zat, was hij lid van het Europees Parlement voor zijn partij Junts per Catalunya.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl