Varkens in een hok (ter illustratie)
NOS Nieuws

Slachthuizen krijgen boete als ze groepen varkens bij aankomst samenvoegen

Slachthuizen die verschillende groepen varkens bij aankomst in het slachthuis mengen riskeren vanaf volgende week donderdag een boete.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangekondigd vanaf dan te gaan handhaven. Het was eigenlijk al sinds 2023 een overtreding als de varkens in de 'wachtruimtes' met andere groepen werden gemengd, maar vanaf volgende week gaan de inspecteurs daar ook echt op handhaven. Bedrijven krijgen bij overtreding een boete van 2500 euro.

De NVWA meldt dat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer groepen varkens worden samengevoegd er onnodige spanning ontstaat. Omdat er andere regels gelden voor verzamelcentra en voor veevervoerders, zegt de NVWA alleen in slachthuizen te kunnen handhaven.

Strenger

De overheid kondigde vorig jaar al aan dat er vanaf dit jaar strenger zou worden gecontroleerd op het mengen van groepen varkens in slachthuizen. Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier had een handhavingsverzoek ingediend omdat het mengen van verschillende groepen onder meer zou leiden tot stress en gevechten, waardoor de varkens voor de slacht verwondingen opliepen.

Vorig jaar mei zei toenmalig landbouwminister Adema dat er nog steeds structureel te veel fout gaat in slachterijen. Hij zei aan een wetswijziging te werken waardoor slachterijen verplicht worden camera's op te hangen. Op die manier kunnen inspecteurs van de NVWA van een afstand meekijken.

Ook komt er zeer waarschijnlijk een volledig verbod op het gebruik van stroomstootwapens voor vee. Minister Adema zei dat dat verbod op de zogenoemde veeprikkers er vanaf vanaf juli 2025 komt, als de kamer ermee instemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl