NOS Nieuws

Honderden miljoenen verlies voor Tata Steel Nederland

Staalfabrikant Tata Steel Nederland heeft het afgelopen boekjaar, dat liep tot en met maart, een verlies geleden van 556 miljoen euro. Dat terwijl het bedrijf een jaar eerder nog 352 miljoen euro winst maakte.

In het jaarverslag schrijft CEO Hans van den Berg de tegenvallende bedrijfsresultaten toe aan hoge energie- en grondstofprijzen. Ook liepen enkele projecten vertraging op.

Om de concurrentiepositie veilig te stellen en de verduurzamingsstrategie voort te zetten, is een reorganisatie volgens de leiding noodzakelijk. Die reorganisatie was eind vorig jaar al aangekondigd. Toen was sprake van 800 banen in IJmuiden die op de tocht stonden, maar inmiddels is dat volgens het jaarverslag teruggebracht naar 580. Banen die verdwijnen zijn voornamelijk managementfuncties en ondersteunende posities.

Overheidssteun voor verduurzaming

Verder vermeldt het jaarverslag dat er 300 miljoen euro is geïnvesteerd in het reduceren van CO2-uitstoot, geluid en stank. Tata Steel Nederland is met 11,6 miljoen ton CO2-uitstoot per jaar verreweg de grootste 'klimaatvervuiler' van Nederland. De plannen van Tata leveren volgens het bedrijf in 2030 een CO2-reductie op van zo'n 40 procent.

Het voorgaande kabinet liet weten bereid te zijn Tata financieel te helpen met verduurzamen, maar daar zitten wel voorwaarden aan vast. Het gaat dan om een betere bestrijding van overlast en het tegengaan van gezondheidsschade voor omwonenden. Ook zou het bedrijf zelf moeten meebetalen aan de transitie.

Deze investeringen staan niet onder druk door het vandaag gemelde verlies, laat een woordvoerder weten. Het bedrijf zegt vertrouwen te hebben in het krijgen van overheidssteun voor de verduurzamingsstrategie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl