Een vrouw op krukken bij een sticker met de tekst "Save the NHS"
NOS Nieuws

Britse huisartsen leggen het werk opnieuw deels neer

Huisartsen in het Verenigd Koninkrijk leggen per direct een deel van hun werk neer. Huisartsenpraktijken kampen volgens de artsen al jarenlang met grote tekorten aan geld en personeel en kunnen niet meer de zorg leveren die ze willen.

Een volledige staking is het niet, maar huisartsen kunnen onder meer hun aantal afspraken beperken. Ook weigeren ze werk waarvoor ze niet officieel zijn gecontracteerd, voeren ze sommige tests niet meer uit en stoppen met het delen van patiëntgegevens. Huisartsen mogen zelf beslissen op welke manier ze meedoen.

Britten kunnen nog wel naar de dokter, want de artsen moeten minimaal 25 afspraken per dag aanhouden. De medische vakbond BMA denkt daarom dat mensen er waarschijnlijk niet meteen iets van gaan merken. "Het wordt geen grote klap, maar een slow burn", laat de vakbond weten.

Nieuwe regering

De bond is al jaren in conflict over geld en contracten met de National Health Service (NHS), die de zorg financiert. Ze vinden dat hun beroepspraktijk door de vorige regering van de Conservatieven helemaal is uitgekleed. De Labour-regering, die een maand geleden aan de macht kwam, beloofde beterschap.

Eerder deze week kwam de nieuwe gezondheidsminister Wes Streeting met een salarisverhoging van 6 procent voor de artsen. Ook beloofde hij de praktijken meer vrijheid om extra personeel in te huren en om duizend nieuwe artsen te werven. Dat vond de BMA niet ver genoeg gaan.

Lange wachttijden

De NHS is teleurgesteld over de acties, en vreest dat patiënten de dupe worden. Het is bepaald niet de eerste staking in de zorg. Onder de vorige regering gingen met name jonge dokters keer op keer in staking om een hoger salaris te eisen. Met hen sloot de nieuwe Labour-regering een deal over een salarisverhoging van 22 procent in twee jaar. Door de stakingen moesten patiënten lang wachten om geholpen te worden en de acties zouden de Britse samenleving 2 miljard euro hebben gekost.

De BMA zegt te begrijpen dat de nieuwe regering een "kapotte NHS" heeft geërfd, maar ziet geen andere optie dan actievoeren. Ze noemen het een wanhoopsdaad. Er is geen einddatum aan de acties gekoppeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl