Minister Reeves presenteert haar plannen in het Lagerhuis
NOS Nieuws

Britse minister: ongedekte uitgaven Conservatieven dwingen ons te bezuinigen

De nieuwe Britse minister van Financiën Reeves zegt dat de vorige, Conservatieve regering een begrotingstekort van meer dan 26 miljard euro heeft achtergelaten.

Dat dwingt de nieuwe Labour-regering tot moeilijke keuzes , die ze liever niet had gemaakt, aldus Reeves. Ze zouden wel nodig zijn om de Britse economie weer gezond te krijgen.

Een van die keuzes is dat alle ministeries een bezuinigingsopdracht hebben gekregen. Dat en het schrappen van geplande uitgaven moeten de komende twee jaar een bezuiniging van 16 miljard euro opleveren.

Een voorbeeld van zo'n geschrapt project is de omstreden tunnel onder het prehistorische monument van Stonehenge. Ook bezuinigt de overheid op externe adviseurs. Overheidsvastgoed dat niet wordt gebruikt, wordt verkocht.

Wegduiken

Reeves zei in een toespraak tot het Lagerhuis dat de opeenvolgende Conservatieve regeringen wegdoken voor moeilijke en pijnlijke beslissingen. "Ze stelden het belang van hun partij boven dat van het land, ze deden de ene na de andere ongedekte belofte, terwijl ze wisten dat er geen geld voor was", zei Reeves.

Ook verweet ze de Conservatieven dat die de werkelijke situatie van 's lands schatkist verborgen hebben gehouden.

Reeves' Conservatieve voorganger Jeremy Hunt zegt dat haar speech als een politiek statement moet worden opgevat, niet als een economische analyse van de staat van de overheidsfinanciën.

Reeves gaf begin juli direct na het aantreden van de Labourregering haar ambtenaren opdracht om de boeken van alle ministeries door te lichten.

Uit dat onderzoek kwam onder meer naar voren dat de vorige regering op het terrein van de asielproblematiek 7,6 miljard euro aan ongedekte uitgaven heeft gedaan. Ook 1,9 miljard euro is uitgetrokken voor het compenseren van de spoorwegmaatschappijen voor de verliezen in coronatijd, zonder dat daar dekking voor was.

Ook voor de steun aan Oekraïne zou veel geld zijn vrijgemaakt zonder dat daar dekking voor was. Het bedrag noemde ze niet. Om de begroting rond te krijgen moest er worden geleend.

Nieuwe uitgaven

Reeves kondigde ook nieuwe uitgaven aan. Zo heeft haar regering een akkoord gesloten met de vakbonden over een hoger salaris voor jonge artsen in de publieke gezondheidszorg . Die gingen de afgelopen jaren keer op keer in staking om een hoger salaris te eisen. De wachtlijsten liepen daardoor op.

Reeves hielde de Lagerhuisleden voor dat patiënten daardoor nodeloos lang moesten wachten om geholpen te worden en dat de stakingen de Britse samenleving 2 miljard euro hebben gekost.

De werknemers in de publieke sector kunnen een inflatiecorrectie verwachten, waarmee in totaal bijna 11 miljard euro is gemoeid.

Hoofdschuddend

De Conservatieven in het Lagerhuis hoorden het hoofdschuddend of beteuterd kijkend aan. Voorafgaand aan de speech zeiden critici van Labour al dat de speech een opmaat zou zijn voor belastingverhogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl