NOS SportAangepast

Parijs vandaag: medaillekansen bij judo, verder ook roeien en zwemmen

  • NOS
    Parijs vandaag: dinsdag 30 juli
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Elke olympische dag beginnen we met het programma. Wanneer komen de Nederlanders in actie? Wat staat er nog meer te gebeuren? Volg alles ook in ons liveblog en via een livestream. Vandaag dag 4. Klik hier voor het volledige programma.

Na drie dagen mooie topsport in Parijs staat het aantal medailles voor Nederland nog altijd op nul. Komt daar vandaag verandering in? Dan moeten de judoka's Frank de Wit (in de klasse tot 81 kilogram) en Joanne van Lieshout (in de klasse tot 63 kilogram) hun status van medaillekandidaat verzilveren.

De dag had kunnen beginnen met medaillekansen voor triatleten Mitch Kolkman en Richard Murray. Zij hoopten van start te mogen bij de triatlon, maar de wedstrijd is vanochtend vroeg uitgesteld. Morgen wordt er een nieuwe poging gewaagd.

Reden voor het uitstel is de gebrekkige waterkwaliteit van rivier de Seine. Door de vervuiling werden twee zwemtrainingen van de triatleten afgelast.

Het roeitoernooi gaat al vroeg weer verder voor Nederland. Vanaf 09.30 uur willen Karolien Florijn en Simon van Dorp zich plaatsen voor de halve finales in de skiff en de dubbeltwee-boten gaan proberen zich te kwalificeren voor de finale.

De vier-zonder komt om 11.40 uur als laatste Nederlandse boot in actie. In de herkansingen proberen de roeiers alsnog een finaleplaats af te dwingen.

Topsport op de bank

Rond 11.00 uur wordt er niet alleen topsport bedreven in Parijs, ook voor de kijkers thuis wordt het een inspannende dag. Naast het roeien is het namelijk ook tijd voor het judo, zwemmen en de paardensport. Extra schermen zijn noodzakelijk.

Om 11.10 uur begint Frank de Wit aan zijn judotoernooi. Hij komt uit in de klasse tot 81 kilogram en neemt het op tegen Hugo Cumbo uit Vanuatu. Een paar minuten later begint Joanne van Lieshout aan haar eerste wedstrijd in de klasse tot 63 kilogram. Ze heeft een bye voor de eerste ronde en treft daarna de Portugese Bárbara Timo of de Zuid-Koreaanse Kim Ji-su.

  • AFP
    Joanne van Lieshout
  • NOS
    Judoka Frank de Wit

Mogelijk levert het judo dan de eerste Nederlandse medaille van Parijs op? Vanaf 16.00 uur wordt er gestreden om de medailles.

Om 11.00 uur begint ook de Grand Prix in de dressuur. Dinja van Liere komt als eerste namens Nederland aan bod in de kwalificatie voor de team- en de individuele finale.

Zwemmen

Vanaf 11.30 uur kan er ook weer worden ingeschakeld voor het zwemtoernooi. Sean Niewold en Marrit Steenbergen hopen zich op de 100 meter vrije slag te plaatsen voor de halve finales, die later op de avond gezwommen worden.

Caspar Corbeau en Arno Kamminga staan voor de taak zich te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter schoolslag, op dezelfde avond.

De één wil wind, de ander niet

In ander water, bij Marseille, willen de zeilers graag vanaf 12.00 uur weer het water op. Maar de afgelopen dagen was er regelmatig te weinig wind, waardoor de wedstrijden telkens werden uitgesteld.

Het is voor Sara Wennekes en Luuc van Opzeeland (windfoilen) te hopen dat zij niet al te lang hoeven te wachten. Datzelfde geldt voor de duo's Van Aanholt/Duetz (49erFX) en Lambriex/Van de Werken (49er), die drie races op de planning hebben staan. Van Aanholt en Duetz staan er met een tweede plek momenteel het beste voor van de Nederlandse vloot.

Van Aanholt/Duetz

Wind, daar hopen de handboogschutters dan weer niet op. Laura van der Winkel (15.15 uur) en Gaby Schloesser (19.42 uur) beginnen aan het individuele toernooi, nadat ze met het team net naast de medailles hadden gegrepen. Kunnen zij Nederland weer in vervoering brengen?

Kanovaren, hockey, handbal en basketbal

We hebben dan al veel individuele sporten gezien, maar er zijn ook nog zat Nederlandse teams die in actie komen. De hockeymannen nemen het op tegen Groot-Brittannië (12.45 uur), de handbalvrouwen spelen tegen Spanje (14.00 uur) en de 3x3-basketballers starten hun toernooi om 19.05 uur tegen China.

Daarnaast is er ook nog actie in de kano. Lena Teunissen begint om 15.00 uur met de eerste run in de slalom. Om 17.10 uur is de tweede.

Afsluiting op het strand

De avond sluiten we om 22.00 uur af met beachvolleybal. Het duo Katja Stam en Raïsa Schoon won het eerste groepsduel en wil tegen het Japanse duo Akiko/Ishii de goede vorm doortrekken. Iets eerder op de avond, om 20.00 uur, gaat het duo Boermans/De Groot ook voor de tweede winstpartij. Nu wacht het koppel Evans/Budinger uit de Verenigde Staten.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl