NOS SportAangepast

Olympische droom judoka Tsjakadoea binnen zes minuten voorbij: 'Ben er kapot van'

Olympische droom judoka Tsjakadoea binnen zes minuten voorbij

Een vroege exit voor de Nederlandse judoka Tornike Tsjakadoea bij de Olympische Spelen van Parijs. In de categorie tot 60 kilogram moest hij het in de eerste ronde in de golden score afleggen tegen de Kazachse Jeldos Smetov. "Ik voelde me sterk. Dat het zo eindigt... ik ben er echt kapot van."

Van Smetov won de 27-jarige Tsjakadoea nog nooit. Bij de vorige Spelen van Tokio streden beiden om het brons, dat naar Smetov ging. De partij was dus bij voorbaat al een flinke uitdaging voor de Fries.

Tsjakadoea na verlies in eerste ronde Spelen: 'Ben er echt kapot van'

Tsjakadoea oogde sterk en begon het gevecht op de grips, het goed vastpakken van het pak van zijn tegenstander. Halverwege de partij was de stand nog 0-0 en kregen beiden een straf voor passiviteit. Smetov kreeg vervolgens nog een straf, Tsjakadoea probeerde het duel op straffen te winnen.

Het werd een golden score, extra tijd, en daarin was elke worp beslissend. Het initiatief lag bij Smetov, Tsjakadoea kreeg een tweede straf voor passiviteit. De Fries verloor uiteindelijk na een derde straf voor het pakken van het been van zijn tegenstander.

"Ik moet het allemaal nog verwerken", zei een geëmotioneerde Tsjakadoea na afloop.

Hij zat goed in de wedstrijd, dat maakte het verlies extra zuur. "Ik voelde dat ik hem over ging nemen. Ik hoorde mijn familie op de tribune schreeuwen, dat gaf me energie, ik voelde me echt sterk."

De judoka uit Drachten, geboren in een Nederlands asielzoekerscentrum, had zo graag revanche willen nemen op Smetov. Maar binnen zes minuten was zijn olympische droom voorbij. "Als het zo eindigt, is dat heel rot. Ik moet het nog even verwerken."

Bij de WK in Abu Dhabi afgelopen mei kwam Tsjakadoea tot de achtste finales van het toernooi, na een knappe overwinning op regerend wereldkampioen Francisco Garrigós.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl