Demonstranten bij het politiebureau, gisteren
NOS Nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar agent die arrestant trapte in Manchester

De toezichthouder voor de Britse politie gaat strafrechtelijk onderzoek doen naar een agent die dinsdag werd gefilmd toen hij op het vliegveld van Manchester een arrestant schopte. De Britse politiewaakhond verdenkt hem van mishandeling.

Op beelden is te zien dat de agent een arrestant die op de grond ligt tasert, schopt en slaat, onder meer op het hoofd. De agent werd al op non-actief gesteld. Het politiekorps in Manchester noemde de beelden "werkelijk schokkend".

De Britse politiewaakhond IOPC zegt dat de agent zo snel mogelijk ondervraagd gaat worden. Ook zijn onderzoekers nog bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal. Zo zou er al een "aanzienlijke hoeveelheid video- en bewakingscamerabeelden" zijn veiliggesteld.

Na het onderzoek wordt besloten of de zaak wordt voorgelegd aan het Openbaar Ministerie en of de agent dus strafrechtelijk vervolgd wordt.

Hieronder de beelden van de gewelddadige aanhouding. De agent schopt twee keer tegen het hoofd van de man, die momenten hebben we zwart gemaakt:

Agent schopt en slaat in op man bij aanhouding op vliegveld in Manchester

Een woordvoerder van de politie zei eerder dat de agent zo gewelddadig optrad nadat enkele agenten door vier mannen tegen de grond waren geslagen. Dat gebeurde toen de politie de mannen wilde arresteren voor een vechtpartij en mishandeling. Ook zou er een "serieus risico" zijn geweest dat de vuurwapens van de agenten werden afgepakt.

Afgelopen woensdag protesteerden honderden mensen bij het politiebureau van Rochdale, in de regio Manchester. Ze scandeerden "schaam je". Burgemeester Burnham noemde de beelden verontrustend en riep mensen op om rustig te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl