Olaf Scholz bij de persconferentie vandaag
NOS Nieuws

Scholz wil opnieuw bondskanselier worden, maar dat wordt nog een 'enorme opgave'

Olaf Scholz wil ook na de parlementsverkiezingen van volgend jaar bondskanselier worden. Tijdens de jaarlijkse zomerpersconferentie bevestigde hij dat hij een nieuwe termijn wel ziet zitten.

De volgende Bondsdagverkiezingen worden gehouden op 28 september volgend jaar, zo werd vandaag bekendgemaakt. Scholz zei vastberaden te zijn om als kandidaat-kanselier de campagne in te gaan, en die te winnen.

Bij de vorige verkiezingen werd de sociaaldemocratische SPD van Scholz de grootste partij met ruim 25 procent van de stemmen. Zoals gebruikelijk is voor de leider van de grootste partij, werd Scholz vervolgens de nieuwe bondskanselier. Hij volgde toen Angela Merkel (CDU) op, die op dat moment zestien jaar de leider van de regering was geweest.

Kritiek

Bij de Europese verkiezingen vorige maand haalde de SPD nog maar een kleine 14 procent van de Duitse stemmen, wat Scholz flink wat kritiek opleverde. Toch liet hij in de week daarna ook al vallen een volgende termijn te willen.

De partij van Scholz zegt pas in de zomer van volgend jaar officieel met een kandidaat voor de post van bondskanselier te zullen komen. Momenteel gaat de CDU aan kop in de peilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl