NOS NieuwsAangepast

Premier Schoof blijft nog wat langer in Torentje door ICT-problemen

Premier Schoof en een aantal ambtenaren van Algemene Zaken blijven als het aan hen ligt langer in het Torentje en op Algemene Zaken werken dan gepland. Vanwege de verbouwing moeten ze vanaf volgende week een aantal jaren weg van hun werkplek op het Binnenhof. Maar een woordvoerder bevestigt het bericht van het AD dat de premier nog tot de kerst zal blijven.

Het rijksvastgoedbedrijf heeft volgens de woordvoerder inmiddels bij de gemeente Den Haag gemeld dat niet alle Algemene Zaken-ambtenaren per 31 juli kunnen vertrekken.

Het is volgens de woordvoerder niet zozeer een kwestie van niet weg willen, maar van niet weg kunnen. Sommige medewerkers werken met speciale computersystemen en dat kan nu nog niet veilig op het tijdelijke onderkomen op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het omzetten en aansluiten van de apparatuur is ingewikkelder dan voorzien.

Niet iedereen werkt met de speciale ICT-systemen. Na de zomer zullen de eerste tientallen medewerkers daarom al wel verhuizen.

Hogere kosten

Daarna zullen medewerkers "in fases" naar Binnenlandse Zaken vertrekken. Dat is een tijdelijke plek. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het hele ministerie van Algemene Zaken tijdens de werkzaamheden bij Economische Zaken intrekt.

Schoof zal voor zijn kabinetsvergaderingen wel van het Binnenhof af moeten: die wekelijkse vergaderingen van de ministerraad zullen na de zomer op het Catshuis plaatsvinden.

Premier Schoof, die kort na het middaguur met de pers in gesprek ging over de kabinetsvoordracht van voormalig CDA-bewindsman Hoekstra als Eurocommissaris, wilde niet op vragen over de verhuizing ingaan. "We hebben het vandaag over het Nederlands belang in Europa, over de commissaris, dus ik ga over de huisvesting vandaag helemaal niets zeggen."

De gemeente Den Haag laat aan de NOS weten dat de vergunning van Algemene Zaken op 31 juli afloopt. Om langer te mogen of kunnen blijven is een nieuwe vergunning nodig en daarin laat de gemeente zich adviseren door de brandweer. Dat advies is nog niet klaar, dus vooralsnog is er nog geen nieuw besluit van de gemeente. Naar verwachting wordt dat volgende week duidelijk.

De andere bewoners van het Binnenhof, onder wie Eerste en Tweede Kamerleden en medewerkers, vertrokken veel eerder al van het Binnenhof. Dit voorjaar werd duidelijk dat het langer zal duren voor zij weer kunnen terugkeren: dat zal op zijn vroegst in 2028 zijn, De verbouwing gaat niet alleen langer duren, maar ook meer kosten dan verwacht. Het gaat om zeker 2 miljard euro, meldde toenmalig minister De Jonge voor Wonen en Volkshuisvesting .

Rutte overhandigde begin deze maand de sleutel van het torentje aan Schoof

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl