Spaanse en Oekraïense agenten vonden gouden sieraden ter waarde van 60 miljoen euro
NOS Nieuws

6400 kunstobjecten in beslag genomen bij internationale actie tegen smokkel

In een internationale actie tegen kunstsmokkel zijn 6400 kunstobjecten in beslag genomen en 85 mensen gearresteerd. Dat meldt de internationale politieorganisatie Interpol. 25 landen, waaronder Nederland, deden mee aan operatie Pandora VIII, die werd geleid door de Spaanse politie-eenheid Guardia Civil, en gesteund door Europol en Interpol.

Tijdens de operatie werden volgens de verklaring duizenden controles uitgevoerd bij lucht- en zeehavens, grensovergangen, veilinghuizen, musea en privéwoningen. Ook online is naar illegale waardevolle spullen gezocht.

Interpol meldt dat er waarschijnlijk meer voorwerpen in beslag genomen zullen worden en dat er meer arrestaties zullen volgen. Er zouden nog honderden rechtszaken in behandeling zijn.

Gouden Oekraïense sieraden

In de verklaring wordt een aantal vondsten uitgelicht. Zo zijn bij een samenwerking tussen de Spaanse en Oekraïense politie elf historische gouden Oekraïense sieraden gevonden in Spanje. De geschatte waarde van de juwelen ligt rond de 60 miljoen euro. De Guardia Civil nam in Spanje ook een privécollectie van 350 archeologische objecten in beslag.

In een andere zaak vorderden Italiaanse autoriteiten meer dan 2000 voorwerpen, afkomstig uit de nieuwe steentijd en de bronstijd. Ze werden via een veiling aangeboden op het internet.

Tsjechische agenten troffen bij een online veiling een houten beeldje aan van de apostel Bartolomeüs. Dat was al sinds 1994 vermist. Het beeldje werd dat jaar gestolen uit een kapel in de Tsjechische stad Rimov. Het is inmiddels aan de eigenaar teruggegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl