Foto vrijgegeven door Europol
NOS Nieuws

Internationale actie tegen mensenhandel: ruim 200 arrestaties

Bij een grote internationale operatie tegen mensenhandel zijn 219 mensen gearresteerd. Ook zijn er honderden slachtoffers in beeld gekomen bij de autoriteiten. Dat meldt Europol.

Politiekorpsen van 39 landen van over de hele wereld, waaronder Nederland, werkten de afgelopen tijd samen met Europol, Frontex en Interpol om criminele netwerken te ontmantelen. De actie richtte zich op seksuele uitbuiting, gedwongen criminaliteit en gedwongen bedelen.

De operatie, genaamd Global Chain, stond onder leiding van Oostenrijk. Wereldwijd werkten er 39 landen aan mee. De actie werd aangestuurd vanuit Warschau. Er werden 1374 slachtoffers geïdentificeerd en bijgestaan, onder wie 153 kinderen. Ook werden er 276 nieuwe zaken aan het licht gebracht die verder onderzocht gaan worden.

Ook Nederland werkte gedurende zes actieweken mee aan de internationale operatie. Onder meer op luchthavens werd extra gecontroleerd en mankracht ingezet om potentiele slachtoffers te herkennen.

Verwaarloosde kinderen

In Hongarije arresteerde de politie een echtpaar dat zes van hun kinderen zou hebben gedwongen tot seks en bedelen. De minderjarige kinderen zouden fysiek, mentaal en seksueel zijn misbruikt. De ouders bonden hen vast en boden mensen in de buurt aan om tegen betaling seks met ze te hebben.

Agenten troffen de kinderen verwaarloosd, ondervoed en in slechte gezondheid aan. De kinderen werden onder psychologische begeleiding verhoord en krijgen pleegzorg.

Ongelofelijk moeilijk

"Mensenhandel is een afschuwelijk misdrijf dat aast op kwetsbare mensen en onze gedeelde waarden van menselijke waardigheid en vrijheid ondermijnt", zegt Lars Gerdes van Frontex, de Europese grensbewakingsdienst die ook deelnam aan de operatie.

Gerdes benadrukt in het persbericht dat de arrestaties alleen mogelijk waren door de internationale samenwerkingen. "Het opsporen van deze misdaden is ongelooflijk moeilijk omdat er vaak geen getuigenissen van slachtoffers zijn, waardoor een aanzienlijk aantal zaken niet wordt gemeld."

De internationale operatie is onderdeel van de European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats, beter bekend als EMPACT, die een geïntegreerde aanpak voor de interne veiligheid van de EU introduceert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl