De Nederlandse vrouwen 4x400 meter-ploeg
NOS Sport

Doel van IOC net niet gehaald: iets meer mannen dan vrouwen naar Spelen in Parijs

Voor de Spelen van Parijs 2024 was het streven dat er net zoveel vrouwen als mannen zouden meedoen. Dat doel van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is net niet gehaald.

Er staan 11.215 atleten op de lijst, inclusief de reserves. 5.712 sporters doen mee aan mannenonderdelen en 5.503 aan onderdelen voor vrouwen, waarbij ook twee non-binaire en trans atleten uitkomen. Niet helemaal 50-50 dus, maar 51 om 49 procent.

Dit kan te maken hebben met het aantal onderdelen, dat iets voordeliger uitvalt naar de ene kant: 157 voor mannen, 152 voor vrouwen en 20 gemengd, zoals de 4x400 meter mixed relay bij atletiek.

Bij de vorige Spelen in Parijs, honderd jaar geleden, was nog slechts 4,4 procent van de deelnemers vrouw. Drie jaar geleden was het percentage in Tokio 47,8 procent.

VS spant kroon

Nederland vaardigt wel meer vrouwen dan mannen af: 165 om 155. Dat komt ook doordat de volleybalsters, waterpolosters en handbalsters zich geplaatst hebben, in tegenstelling tot de mannenteams.

De Verenigde Staten heeft het grootste team op de Spelen en ook de meeste deelnemers aan vrouwenevenementen: 338, oftewel 53 procent van de 638-tellende delegatie, volgens de IOC-database.

Simone Biles doet mee aan haar derde Olympische Spelen

Het verschil komt deels doordat de VS een ploeg van 19 vrouwen kwalificeerde voor het hockey, maar zich niet kwalificeerde voor de mannencompetitie. Bij het kunstzwemmen stuurt het land negen vrouwen naar Parijs.

Toch is er een land dat de VS procentueel flink overstijgt: Guam, een Amerikaans eilandgebied ten oosten van de Filipijnen. Van Guam doen 7 van de 8 atleten mee aan vrouwenonderdelen.

Sommige landen vaardigen helemaal geen vrouwelijke atleet af, zoals Irak en Somalië. Qatar, dat de Olympische Spelen van 2036 wil organiseren, heeft slechts één vrouw in zijn team van veertien atleten.

Hun olympisch debuut

Onder de atleten voor vrouwenonderdelen bevinden zich twee sporters die zich identificeren als non-binair en transgender.

Nikki Hiltz won vorige maand het 1.500 meter-evenement tijdens de Amerikaanse atletiekproeven en zal hun Olympische debuut maken in het Stade de France. Quinn won drie jaar geleden olympisch goud met het Canadese voetbalteam in Tokio en keert terug om de titel te helpen verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl