NAM verkoopt gasvelden in Noordzee, 'geen hoofdprijs'
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verkoopt haar offshore belangen aan het Canadese Tenaz Energy. Het gaat om bijna alle activiteit van de NAM op zee, waaronder de gasvelden en pijpleidingen. De NAM krijgt hier 165 miljoen euro voor. "Het is geen hoofdprijs," zegt René Peters van onderzoeksinstituut TNO. De NAM zelf wil niks zeggen over de transactie.
Het aardoliebedrijf probeert deze projecten al sinds 2021 te verkopen, maar dat kostte veel moeite. De NAM gaf toen aan dat ze deze kleine gasvelden liever zouden verkopen aan een eigenaar die ruimte heeft om erin te investeren. De eigenaren van de NAM, Shell en Exxonmobil, zijn minder van deze kleine projecten en richten zich liever op grote gasvelden.
Alleen de gaswinning bij Ameland blijft in bezit van de NAM, dat steeds kleiner wordt nu de gaswinning uit het Groningenveld definitief gestopt is. De gasvelden in de Noordzee waren zestig jaar in het bezit van het bedrijf.
Met de verkoop van de offshore-gaswinning zullen ongeveer 250 banen van de NAM worden overgenomen door het Canadese bedrijf.
De NAM had ongeveer 20 procent van de totale productie uit de Noordzee onder zich, vertelt deskundige Peters. "Die velden zijn steeds verder aan het leegraken en de opbrengsten van het gas wegen voor de NAM nu niet meer op tegen de kosten. Een kleiner bedrijf maakt misschien minder kosten, en kan dus tegen lage kosten de laatste restjes gas eruit halen."
De nieuwe eigenaar, Tenaz Energy, heeft al wat belangen in enkele gasvelden in de Noordzee en is ook mede-eigenaar van Noordgastransport BV, dat gas van de zee naar het land vervoert.
Nu de verkoop rond is, beginnen de bedrijven aan een transitieperiode van een jaar. Tijdens deze periode blijft de NAM verantwoordelijk voor de veiligheid en het betrouwbaar exploiteren van de gasvelden.
Vorig jaar boekte de NAM nog een enorme winst door de hoge gasprijs, terwijl de hoeveelheid geproduceerd gas juist afnam. De NAM wacht nog op toestemming om vanuit Ternaard in Friesland onder het Wad naar gas te boren. Ook zijn er plannen om de gaswinning op land uit te breiden.