Een wolf op de Veluwe
NOS NieuwsAangepast

Gemeente Leusden sluit deel landgoed Den Treek voorlopig in verband met wolf

De gemeente Leusden sluit "een kerngebied" van landgoed Den Treek, waar dinsdag een kind door een wolf zou zijn gebeten, tot 15 augustus af. De reden is dat het advies van de provincie Utrecht om het gebied te mijden onvoldoende effect heeft gehad. De gemeente heeft een noodbevel afgegeven waarin staat dat de eigenaar het gebied niet langer mag openstellen.

Burgemeester Bouwmeester van Leusden zegt dat het besluit is genomen na overleg met experts van de provincie. "Ik doe een dringend beroep op gezond verstand hierin, zodat iedereen in Leusden veilig en gezond kan blijven." Het eerdere advies van de gemeente om een groter gebied op Den Treek te mijden blijft van kracht.

De provincie steunt het besluit. "We hebben de afgelopen dagen gezien dat het advies om het gebied niet te betreden helaas onvoldoende is nageleefd. Het is daarom goed dat de gemeente Leusden deze extra stap zet", zegt gedeputeerde Van Essen. Voor handhaving is door de gemeente en provincie extra toezicht geregeld.

Eerder deze maand publiceerde AD deze beelden van een wolf in Den Treek:

Wolf loopt vlak langs hardlopers in Leusden

Natuuruitje

Dinsdagochtend zou een meisje tijdens een natuuruitje van een buitenschoolse opvang (bso) aangevallen zijn door een wolf. De wolf beet haar zeer kort in de zij, maar beet niet door, zeiden de ouders en de bso. Het meisje zou er lichte verwondingen aan hebben overgehouden.

De politie doet onderzoek naar wat er precies is gebeurd. De kleding van het meisje is meegenomen voor sporenonderzoek.

Dagelijks meldingen

Het landgoed is particulier eigendom. Op de website staat dat medewerkers dagelijks meldingen van bezoekers krijgen over wolven die worden gezien. Begin deze maand werd een dwergpoedel aangevallen door een wolf en meegenomen de bosjes in. De poedel is nog altijd zoek.

In een reactie op het incident met het meisje van dinsdag zei de provincie dat in het natuurgebied bij Leusden een wolvenpaar met welpjes leeft. Dat "gedraagt zich daarom zeer defensief naar honden en mensen die te dichtbij komen", schreef de provincie.

De rentmeester van het landgoed pleitte gisteren voor ingrijpen. "De tijd van makkelijke oplossingen zijn we voorbij. Het is twee over twaalf. De enige oplossing is dat de wolf hier verdwijnt. Dat betekent dat je moet vangen of misschien wel schieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl