Zorgboerderij Aurora Borealis.
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Cel voor eigenaren Groningse zorgboerderij voor 'sadistische' mishandelingen

Twee eigenaren van een zorgboerderij in het Groningse Wedde zijn veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en vier maanden. Ook mogen ze ruim tien jaar hun beroep niet uitoefenen.

Op de boerderij woonden mensen met een verstandelijke beperking. Tien van hen werden onder leiding van de mannen mishandeld en vernederd. Ook gedoogden ze dat ander personeel van de zorginstelling hetzelfde deed. In sommige gevallen werd dergelijke gedrag zelfs aangemoedigd, stelde de rechtbank vast.

De misstanden in Wedde kwamen aan het licht door een undercoveruitzending van Alberto Stegeman. De uitzending was voor de politie reden om de deuren van de zorgboerderij per direct te sluiten, meldt RTV Noord. Een rapport dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vorig jaar publiceerde, schetste eveneens een onthutsend beeld.

Cliënten werden zowel lichamelijk als geestelijk mishandeld of gestraft als ze iets deden wat het zorgpersoneel niet beviel. Zo werd het hoofd van een cliënt met pindakaas ingesmeerd, waarna een hond hem aflikte en werd een cliënt in een sloot gezet.

Ook werd iemand met zijn hoofd in de wc geduwd en gooiden zorgverleners zand in het bed van een cliënt omdat die de tuin niet goed zou hebben gewied. Daarnaast werd urine over de bewoners van de zorgboerderij gegooid.

Sadistische indruk

De eigenaren lachten soms bij de mishandelingen van de bewoners, die hier niks tegen konden doen: "De combinatie van de mishandelingen van kwetsbare mensen met deze vernederende houding wekt een sadistische indruk", aldus de rechtbank.

De mishandeling bleef niet zonder gevolgen. Meerdere bewoners zeggen te kampen met onder meer angsten. Een van de bewoners liep een posttraumatische stressstoornis op en volgt nu EMDR-therapie.

'Goede bedoelingen'

De verdachten zeiden eerder spijt te hebben van de gebeurtenissen en erkenden "te ver te zijn gegaan". Ze vertelden dat ze de 'behandeling' met goede bedoelingen deden. Het was in hun ogen een manier om de meervoudige gehandicapten iets te leren.

Daar ging de rechtbank niet in mee. "Gedurende het proces hebben verdachten geen enkele vorm van passende reflectie op hun daden getoond. De rechtbank neemt dit verdachten zeer kwalijk."

Advertentie via Ster.nl