NOS Wielrennen

Etappe 18: is de allerlaatste vluchtrit iets voor Van der Poel?

"Je zit in week drie van de Tour, dus alles begint pijn te doen", wil oud-renner Stef Clement nog maar eens benadrukken. Alle getrapte wattages en geplaatste demarrages eisen onverbiddelijk hun tol. En dan is de achttiende etappe van vandaag ook nog eens een rit waar voor behoorlijk wat renners kansen liggen.

De renners met benen die nog meewerken zullen een poging wagen. Al moeten ze wel een beetje van heuvels houden.

Etappe 18 is een heuvelrit over 179 kilometer van Gap naar Barcelonnette met finish heuvelop. Onderweg moet het peloton vijf gecategoriseerde cols en côtes over. Beklimmingen tussen de 2 en 7 kilometer lang die gemiddeld tussen de drie en zeven procent stijgen.

  • Col du Festre: 3,9 kilometer à 6,3% (3e categorie)
  • Côte de Corps: 2,1 kilometer à 7,2% (3e categorie)
  • Col de Manse: 5,1 kilometer à 3,6% (3e categorie)
  • Côte de Saint-Apollinaire: 7 kilometer à 5,5% (3e categorie)
  • Côte des Demoiselles Coiffées: 3,6 kilometer à 5,4% (3e categorie)

Bijna halverwege de etappe liggen in Saint-Bonnet-en-Champsaur nog sprintpunten te wachten. Zouden Jasper Philipsen en groenetruidrager Biniam Girmay nog mee springen in de vlucht, strijden voor het puntenklassement?

Profiel van de achttiende etappe

De laatste keer dat de Tour door Barcelonnette reed, was in 1989. De finishstreep werd nooit eerder in de zuidoostelijke stad getrokken. Dat er een vluchtgroep als eerste aankomt in de debuterende finishplaats lijkt een aannemelijk scenario.

"Van de klassementsrenners verwacht ik dat ze zich weer stilhouden en dat de zege naar een vluchter gaat", voorspelt Tom Dumoulin, die overigens wel waarschuwt. "Die rit is best wel lastig de hele dag en zorgt zeker voor vermoeidheid. En dan krijg je erna ook nog twee zware bergritten achter elkaar."

Dag van Van der Poel?

Deze achttiende rit, met 3.100 hoogtemeters, labelt de Tour-organisatie als een heuvelrit en dan mogen meer renners hopen. Wout van Aert, Matej Mohoric of Ben Healy bijvoorbeeld, de EF-man die al zo vaak aanviel deze Tour. Woensdag lukte het ploegmaat Richard Carapaz al een rit te pakken.

Het kan ook zomaar de dag worden van Mathieu van der Poel. Het zal, net als voor velen, de allerlaatste kans zijn voor de wereldkampioen. De negentiende en twintigste etappe zijn immers weer ritten voor de pure klimmers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl