Wetenschappers nemen maangrot onder de loep, mogelijk uitvalsbasis voor mensen
Wetenschappers zijn meer te weten gekomen over een grot op de maan. Het bestaan van de grot was bekend; nu is bevestigd dat het gaat om een grot van zo'n veertig meter breed en tientallen meters lang.
De ingang ervan ligt op meer dan honderd meter diepte, onderin een diepe kuil. Maansatelliet Lunar Reconnaissance Orbiter heeft de grotopening al in 2010 opgemerkt, zo blijkt nu, door met een radar schuin in de kuil te kijken.
Volgens het team van Italiaanse en Amerikaanse wetenschappers, onder leiding van Leonardo Carrer en Lorenzo Bruzzone van de universiteit van Trento, kan de grot als uitvalsbasis dienen voor astronauten bij toekomstige maanmissies. Ze vermoeden dat de maan nog honderden van deze grotten telt.
In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy schrijven de ontdekkers dat de grot vermoedelijk ontstond door de ineenstorting van een lavatunnel.
"Maangrotten zijn al meer dan vijftig jaar een mysterie. Het was dus spannend om eindelijk het bestaan ervan te kunnen bewijzen", schrijven de twee onderzoekers in een e-mail aan persbureau AP.
Astronauten op de maan
De grot ligt niet ver van de plek waar de Amerikaanse astronauten Neil Armstrong en Buzz Aldrin op 20 juli 1969 als eersten voet op de maan zetten.
Astronauten kunnen bij toekomstige maanmissies de grot gebruiken om een langdurig verblijf op de maan mogelijk te maken. Zo beschermt een maangrot de mens tegen schadelijke straling, extreme temperatuurverschillen en kleine meteorietinslagen, schrijven de wetenschappers.
De eerste Britse astronaut die naar de ruimte ging, Helen Sharman, zegt tegen de Britse omroep BBC dat astronauten over zo'n twintig tot dertig jaar in maanputten kunnen schuilen, maar dat ze vanwege de diepte van de grot mogelijk jetpacks of een lift nodig hebben om eruit te komen.