Presidenten Biden en Zelensky (rechts) op de NAVO-top
NOS NieuwsAangepast

Biden oogt strijdlustig, maar verwart Harris en Zelensky met Trump en Poetin

De Amerikaanse president Biden heeft zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky tijdens een toespraak aan het einde van de NAVO-top in Washington aangesproken als 'president Poetin'. Hij herstelde zijn fout daarna snel, en zei dat Zelensky juist "president Poetin zal verslaan".

Hij verklaarde zijn vergissing grappend door te zeggen: "Ik ben zó gefocust op Poetin verslaan." Zelensky maakte een grapje van de verspreking door te zeggen: "Ik ben beter dan Poetin."

Het moment van de verspreking:

Biden weer eens in de war: noemt Zelensky, Poetin en Harris, Trump

Biden maakte de verspreking vlak voor een persconferentie naar aanleiding van de NAVO-top, het eerste moment in lange tijd waarop de president vragen van de pers beantwoordde. Een belangrijk moment, omdat steeds meer Democraten van mening zijn dat Biden te oud en te verward is om later dit jaar Donald Trump te verslaan. De persconferentie begon uiteindelijk met twee uur vertraging om 01.30 uur Nederlandse tijd, en duurde ruim een uur.

Tijdens de persconferentie kwam Biden er nog even op terug dat hij soms namen door elkaar haalt. Een tweede voorbeeld daarvan kwam ook langs, toen hem een vraag werd gesteld over vicepresident Kamala Harris. Is zij volgens Biden geschikt om als president te dienen, mocht die situatie ontstaan? "Kijk, ik zou vicepresident Trump niet gekozen hebben als ik niet zou geloven dat zij een goede president zou zijn", zo gaf Biden als antwoord. Aan het einde van de persconferentie wees een journalist Biden op deze verspreking, waarna hij als weerwoord gaf: "Het is maar een naam."

Vakbonden en middenklasse

Toch oogde president Biden gedurende de rest van de persconferentie monter en op zijn gemak. Hij gaf coherent antwoord op vragen die varieerden van zijn werkschema ("ik houd van mijn staf, maar ze blíjven maar evenementen toevoegen aan mijn schema") tot zijn economische prestaties, waarbij hij de nadruk legde op het belang van vakbonden en de Amerikaanse middenklasse: "Als zij floreren, floreert het hele land", zo vatte hij zijn benadering samen.

Hij zette zijn eigen prestaties ook meermaals af tegen die van zijn voorganger Trump, die het liefste de "rijken aan een belastingverlaging zou helpen" en de NAVO-bondgenoten zonder enige wroeging zou uitleveren aan Rusland. In reactie op vragen over zijn eigen geschiktheid als presidentskandidaat, hield hij vast aan de redeneertrant van de afgelopen weken: "Ik doe dit niet voor mijn eigen nalatenschap, ik doe dit omdat ik nog een klus af te maken heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl