In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

OM vervolgt twee Amelanders voor belagen journalisten tijdens Sunneklaas

Twee Amelanders worden vervolgd voor het belagen van journalisten tijdens Sunneklaas, vorig jaar december. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Ook worden de mannen verdacht van openlijke geweldpleging en bedreiging.

Drie PowNed-journalisten probeerden op 5 december verslag te doen van het jaarlijkse feest op het eiland, maar ze werden bij het verlaten van de boot door meerdere mensen lastiggevallen.

Toen de cameraploeg wegreed, werden ze achtervolgd en gedwongen te stoppen. Hierop werden ze opnieuw belaagd. De twee mannen, eilandbewoners van 23 en 32 jaar oud, hadden volgens het OM daarbij een actieve rol.

Powned deelde na het incident in december deze beelden:

Cameraploeg PowNed belaagd op Ameland na opnames bij sunneklaasfeest

Begin mei gaf de politie toe fouten gemaakt te hebben bij de bescherming van journalisten. De politie was op de hoogte van de eventuele komst van journalisten naar het eiland en was zich bewust van de risico's. Toch waren agenten al weg voor de boot met PowNed-journalisten aankwam.

De politie zei ervan te hebben geleerd. "Terugkijkend hadden we de journalisten van PowNed beter moeten beschermen en begrijpen we ook dat aspecten van ons optreden die avond niet neutraal op de betrokkenen zijn overgekomen. Dat had anders gemoeten", zei Martin Sitalsing, politiechef van de eenheid Noord-Nederland destijds.

Er werd ook aangifte gedaan tegen de chauffeur van de auto van de cameraploeg omdat hij te hardhandig zou zijn weggereden van de belagers. Vanwege een gebrek aan bewijs wordt de man niet vervolgd, meldt het OM.

De rechtbank in Leeuwarden zal de zaak tegen de eilandbewoners behandelen. Wanneer is nog niet duidelijk.

Sunneklaas

Sunneklaas wordt op 5 december op Ameland gevierd en is een alternatief Sinterklaasfeest waarbij bewoners zich verkleden en maskers dragen.

Tijdens het feest zijn "buitenstaanders", oftewel vastelanders, in principe niet welkom. Ook vrouwen die op straat komen worden naar binnen gejaagd of belaagd.

Advertentie via Ster.nl