NOS Nieuws

Man opgepakt vanwege belagen PowNed-ploeg op Ameland

De politie heeft een 31-jarige man van Ameland opgepakt omdat hij betrokken zou geweest bij verschillende incidenten tijdens de sunneklaasviering op het eiland. Daarbij werden ook medewerkers van omroep PowNed belaagd.

Dat meldt het Openbaar Ministerie, dat ook onderzoek doet naar de auto van de verdachte en de auto van de medewerkers van de publieke omroep. Justitie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

Een cameraploeg van de omroep werd op 5 december belaagd op het eiland. De ploeg was daar om opnames van sunneklaas te maken. Dat is een alternatief sinterklaasfeest waarbij bewoners van het Waddeneiland zich verkleden en maskers dragen. Buitenstaanders, dus mensen die niet van Ameland komen, worden niet welkom geacht.

De cameraploeg was ook op 5 december duidelijk niet welkom, en werd naar eigen zeggen belaagd en achtervolgd in hun auto.

Van de belaging zijn ook beelden gemaakt:

Cameraploeg PowNed belaagd op Ameland na opnames bij sunneklaasfeest

De gang van zaken na het incident leidde tot veel ergernis bij PowNed. De omroep diende een klacht in over de voortgang van het onderzoek. De advocaat zei dat de politie "geen of nauwelijks" onderzoek heeft gedaan, ondanks de ernst van de feiten.

Het Openbaar Ministerie zegt veel waarde te hechten aan de vervolging van agressie en geweld tegen journalisten, en dat het protocol PersVeilig daarbij wordt gevolgd. Dat protocol, dat is afgesproken samen met journalistenbond NVJ, het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren en de politie, heeft als doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat, op sociale media en tegen juridische claims.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl