Hitte in Vietnam
NOS NieuwsAangepast

Juni was warmste junimaand ooit gemeten, dertiende maand op rij met record

Juni van dit jaar was wereldwijd de warmste junimaand ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur op aarde was vorige maand 16,66 graden, blijkt uit cijfers van de Europese klimaatdienst Copernicus.

Het is de dertiende maand op rij met een temperatuurrecord. Copernicus noemt het meer dan een afwijking in de statistiek en spreekt van een grote en voortdurende verschuiving in ons klimaat. De klimaatdienst schrikt vooral van hoe groot de marges zijn van de records.

De gemiddelde temperatuur in juni lag 1,5 graad hoger dan het juni-gemiddelde voor de jaren van 1850 tot 1900, de periode voor de opkomst van de wereldwijde massa-industrie. Voor klimaatdeskundigen is dat tijdvak een meetpunt om de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde onder de 1,5 graad te houden, de grens die is afgesproken op de klimaattop in Parijs in 2015.

Dicht bij grens

"Dat al die maanden ruim 1,5 graad warmer zijn, wil niet zeggen dat we die grens hebben bereikt", zegt KNMI-klimaatwetenschapper Bart Verheggen. "Die grens gaat over het langetermijngemiddelde. Maar daar komen we dus wel heel dichtbij."

Als wordt gekeken naar de trend op lange termijn is het nu 1,3 graden warmer dan eind 19de eeuw. Verheggen: "De concentratie aan broeikasgassen neemt nog steeds toe, dus de opwarming zal verder toenemen. Daar komt pas een eind aan als we geen CO2 meer uitstoten."

Door de reeks hoge temperaturen kan 2024 warmer worden dan 2023, dat wereldwijd het warmste jaar was dat is gemeten.

West-Europa niet warmer

De temperaturen in West-Europa waren rond het gemiddelde. Wel was het bijzonder nat in onder meer Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Zware regenval leidde daar tot overstromingen.

Binnen Europa was het in juni vooral warm in Turkije en op de Balkan. In de rest van de wereld was het in onder meer het oosten van Canada, het westen van de Verenigde Staten, Brazilië, Siberië en grote delen van Afrika warmer dan gemiddeld.

Volgens Copernicus was ook het zeeoppervlak met 20,85 graden warm. Ook dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten voor juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl