De droogte tast deze gewassen in Zambia aan
NOS NieuwsAangepast

Ook maart wereldwijd warmer dan ooit, tiende warmterecord op rij

Voor de tiende maand op rij is er wereldwijd een warmterecord gebroken. Sinds het begin van de metingen was de maand maart nog nooit zo warm als dit jaar, blijkt uit gegevens van de Europese klimaatdienst Copernicus.

De gemiddelde temperatuur wereldwijd was 14,14 graden. Het oude record stamt uit maart 2016. Toen was het gemiddeld 14,03 graden, 0,11 graad kouder.

Tussen april 2023 en maart 2024 was de gemiddelde temperatuur wereldwijd 1,58 graad hoger dan het pre-industriële gemiddelde (van 1850 tot 1900). Daarmee zit de wereld opnieuw boven de drempel van 1,5 graad opwarming. Die mijlpaal wordt door klimaatwetenschappers als zorgwekkend gezien, omdat er onomkeerbare gevolgen worden verwacht voor de aarde bij dergelijke opwarming.

In het klimaatakkoord van Parijs werd in 2015 met 195 landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot maximaal 2 graden en liefst tot 1,5 graad.

Waarom die 1,5 graad zo belangrijk is, zie je in deze video:

Waarom 1,5 graad niet zomaar een getal is

Ook de temperaturen boven het zeeoppervlak waren in maart weer iets hoger dan de maand ervoor. Het was gemiddeld boven zee 21,07 graden, 0,01 graad meer dan in februari. Dat is met uitzondering van de gebieden rond de Noord- en Zuidpool.

"Het feit dat deze trend al zo lang zichtbaar is, baart ons veel zorgen", zegt vicedirecteur Burgess van Copernicus tegen persbureau Reuters. "We zien deze records maand in, maand uit. Dat geeft echt aan dat ons klimaat verandert, en snel ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl