NOS Nieuws

Frankrijk kiest nieuw parlement, partij Le Pen in peiling aan kop

Tientallen miljoenen Fransen mogen vandaag opnieuw naar de stembus voor een nieuw parlement. De stemlokalen voor de tweede en beslissende ronde van de parlementsverkiezingen gingen vanmorgen om 08.00 uur open.

Het worden historische verkiezingen genoemd. Ze werden onverwacht uitgeroepen na de voor president Emmanuel Macron slecht verlopen Europese verkiezingen, waarbij zijn partij veel kiezers verloor en het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen won. Macron zei niet te willen wijken voor "het extreemrechtse" tij, maar ook dat hij niet kon doen alsof er niets is gebeurd.

In de eerste ronde van de parlementsverkiezingen, vorige week, was de partij van Le Pen opnieuw de grote winnaar. Sindsdien hebben andere partijen hard gewerkt om te voorkomen dat RN de absolute meerderheid krijgt. Zo hebben meer dan 200 kandidaten van de linkse coalitie Nouveau Front Populaire (NFP) en Macrons partij Renaissance zich strategisch teruggetrokken, zodat de ander meer kans heeft om te winnen.

Bij de eerste ronde kregen 76 kandidaten meer dan de helft van de stemmen en werden daarmee in één keer gekozen als parlementslid. Van hen waren er 37 van Rassemblement National, 32 van de linkse coalitie Nouveau Front Populaire, en 2 van de partij van president Macron.

In de overige 501 kiesdistricten kreeg niemand meer dan 50 procent van de stemmen en wordt er daarom vandaag een tweede ronde georganiseerd. Degene die in die tweede ronde de meeste stemmen krijgt, is de winnaar en krijgt een zetel in de Tweede Kamer.

Peilingen

Volgens de laatste peiling van onderzoeksbureau Ipsos-Talan gaat Rassemblement National opnieuw aan kop, maar zou de partij met 170 tot 205 zetels geen absolute meerderheid halen. Specialisten waarschuwen dat het parlement daardoor sterk verdeeld en machteloos wordt.

Nouveau Front Populaire eindigt volgens de peiling op de tweede plaats, met 145 tot 175 zetels. De coalitie van president Macron volgt op plek 3 in de peilingen met 118 tot 148 zetels. De meeste stembureaus zijn vandaag tot 18.00 uur geopend. In grote steden als Parijs kan nog tot 20.00 uur gestemd worden. Daarna worden de prognoses gepubliceerd.

Als RN wint, zou het voor het eerst in de geschiedenis zijn dat een radicaal-rechtse partij de meeste stemmen krijgt bij parlementsverkiezingen in Frankrijk. Le Pen mag dan een regering vormen en wil haar rechterhand, Jordan Bardella, voordragen als premier.

Dit zijn de keuzes voor de Fransen bij de verkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl