Silvio Berlusconi in 2019
NOS Nieuws

Grootste luchthaven Milaan krijgt naam van Silvio Berlusconi

De grootste luchthaven van Milaan krijgt een nieuwe naam. Luchthaven Malpensa wordt vernoemd naar de overleden Italiaanse oud-premier en mediatycoon Silvio Berlusconi, die afkomstig was uit de Noord-Italiaanse stad. Minister Salvini van Transport heeft de naamswijziging bekendgemaakt.

Het voorstel om van Malpensa 'Berlusconi Airport' te maken kwam van de regio Lombardije, waarin Malpensa ligt. Salvini zegt dat de Italiaanse luchtvaartautoriteit heeft ingestemd met de naamswijziging en dat de minister van Transport - hijzelf - het laatste woord heeft. Salvini is ook voor.

Eerder was er sprake van dat de luchthaven Linate de naam van Berlusconi zou krijgen, maar daar stak burgemeester Sala van Milaan een stokje voor. Die wil vasthouden aan de regel dat grote naamswijzigingen pas tien jaar na iemands overlijden kunnen worden doorgevoerd. Sala kon dat doen omdat Linate binnen de gemeentegrens van Milaan ligt.

Vier keer premier

Silvio Berlusconi overleed ruim een jaar geleden op 86-jarige leeftijd. Hij was vier keer premier van Italië, oprichter van de partij Forza Italia, eigenaar van voetbalclub AC Milan en het concern Mediaset, met onder meer tv-zenders en bladen.

Berlusconi was ook omstreden, onder meer door de vele rechtszaken waarin hij terechtstond en de seksfeesten die hij als premier organiseerde. Verder noemde hij de Russische president Poetin een van zijn beste vrienden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl