Een ondergelopen straat in Kingston, Jamaica
NOS NieuwsAangepast

Ravage in Jamaica door orkaan Beryl, trekt richting Mexico

Orkaan Beryl is afgelopen nacht langs de zuidkust van Jamaica getrokken. Het eiland wordt geteisterd door zware wind en regen en er is zeker een dode gevallen. De krachtige orkaan van categorie 4 bereikt snelheden van 215 kilometer per uur.

Langs de kust van Jamaica zijn straten ondergelopen en op verschillende plaatsen is elektriciteit uitgevallen. Een vrouw stierf nadat een boom op haar huis was gevallen.

Dit zijn beelden uit Jamaica:

Orkaan Beryl richt schade aan in Jamaica

De Jamaicaanse premier Holness had het eiland gisteren uitgeroepen tot rampgebied en een avondklok ingesteld. De luchthavens van hoofdstad Kingston en Montego Bay zijn voorlopig gesloten. Bijna duizend Jamaicanen zitten nog in opvangcentra, volgens de rampendienst.

8 doden

Beryl trok de afgelopen dagen al over kleinere eilanden in het Caribische gebied. Tot nu toe zijn er zeker acht doden gevallen, maar verwacht wordt dat dat aantal nog oploopt.

Onder meer op Saint Vincent en de Grenadines en op Grenada is veel schade gemeld. Op Union Island, onderdeel van Saint Vincent en de Grenadines, is zo'n 90 procent van de huizen verwoest.

Ook het noorden van Venezuela had te maken met de orkaan. Zeker 25.000 mensen zijn daar getroffen.

Vrijdag bij Mexico

Het Amerikaanse Nationaal Orkaancentrum (NHC) verwacht dat de orkaan vrijdagnacht (plaatselijke tijd) Mexico bereikt. De kracht van Beryl is dan waarschijnlijk wel afgenomen.

Beryl groeide snel uit tot een orkaan van categorie 5, de zwaarste soort, maar zwakte later weer af tot 4. Nooit eerder was een orkaan in de Atlantische Oceaan zo vroeg in het orkaanseizoen zo krachtig als Beryl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl