Luchtvervuiling in Mumbai
NOS Nieuws

Luchtvervuiling is oorzaak van 7 procent doden in Indiase steden

Meer dan 7 procent van de sterfgevallen in tien van de grootste steden in India houdt verband met luchtvervuiling. De situatie is het ernstigst in New Delhi, laat een nieuw onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Planetary Health zien. In de hoofdstad gaat het om 11,5 procent van de doden.

Een team wetenschappers onderzocht van 2008 tot 2019 de niveaus van kankerverwekkende microdeeltjes PM2.5 in de steden Ahmedabad, Bengaluru, Chennai, Hyderabad, Kolkata, Mumbai, New Delhi, Pune, Shimla en Varanasi. In de onderzochte periode kunnen meer dan 33.000 sterfgevallen per jaar worden toegeschreven aan de blootstelling van die microdeeltjes.

De wetenschappers roepen de Indiase overheid op tot actie. Ze willen vooral dat de huidige aanbeveling van 60 microgram PM2,5 per kubieke meter wordt verlaagd. Die aanbeveling is bijvoorbeeld vier keer hoger dan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Volgens de WHO ademt bijna iedereen op aarde meer dan de aanbevolen hoeveelheid luchtvervuiling in. Dat kan leiden tot beroertes, hartziekten, longkanker en andere longaandoeningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl