Foto ter illustratie
NOS Nieuws

'Honderden extra coronadoden door slechte luchtkwaliteit'

Mensen die in Nederland in gebieden met slechte luchtkwaliteit woonden, liepen een groter risico om na een coronabesmetting te overlijden. Ook hadden ze meer kans het virus op te lopen en waren de coronaklachten erger.

De vuile lucht zorgde voor mogelijk vierhonderd tot achthonderd extra coronadoden. Dit concluderen het RIVM, GGD GHOR Nederland en de universiteiten van Utrecht en Wageningen na onderzoek.

Invloed slechte luchtkwaliteit

De onderzoekers bestudeerden de coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen van het begin van de pandemie in 2020 tot begin 2021, de start van de vaccinatiecampagne. Ze vergeleken in de studie regio's met een slechte luchtkwaliteit met plekken waar de luchtkwaliteit beter is. Om welke regio's het gaat zeggen de onderzoekers niet. Wel zeggen ze dat met name de veehouderij en het verkeer invloed hadden op het hogere risico op corona en de kans om ernstig ziek te worden.

In de onderzochte periode testten ruim 760.000 mensen positief op corona, belandden ruim 31.000 mensen met coronaklachten in een ziekenhuis en stierven bijna 22.500 patiënten.

Als in regio's met slechte luchtkwaliteit de luchtkwaliteit gemiddeld was geweest zouden er volgens de onderzoekers 6000 tot 13.500 minder besmettingen zijn geweest. Ook zouden er 1100 minder mensen in het ziekenhuis zijn beland en er dus vierhonderd tot achthonderd minder coronadoden zijn gevallen.

Geen corona door slechte lucht

De onderzoekers benadrukken dat mensen geen corona oplopen door een slechte kwaliteit van de lucht, want dat gebeurt immers door menselijk contact. Echter wanneer mensen meer fijnstof inademen, kunnen ze op den duur last krijgen van longklachten en hart- en vaatziekten. Ook zijn mensen die in vervuilde lucht wonen vatbaarder voor luchtweginfecties en kunnen ze een zwakkere gezondheid hebben.

De onderzoekers concluderen dat een schone lucht belangrijk is voor de volksgezondheid. Volgens hen kan schone lucht een toekomstige epidemie die de luchtwegen aantast niet voorkomen, maar wel de effecten verminderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl