Drukte op de Galibier
NOS Wielrennen

Tussen de Tourfans op de Galibier: aanzoek voor Pogacar en meehossende renners

  • Bart van Dooijeweert

  • Bart van Dooijeweert

Een man met een geel shirt en petje slaat onophoudelijk met een pollepel op een pan, die hij meegebracht heeft naar bijna 2.500 meter hoogte. Een andere kerel met een blauw vissershoedje draagt een kartonnen bord: 'Marry me Pogy'.

Ze staan dinsdag tijdens de vierde etappe van de Tour de France in de meest luidruchtige bocht van de Galibier, de eerste berg van de buitencategorie die deze Tour wordt aangedaan. Al vroeg in de ochtend heeft een groep van vijf Franse vrienden hier hun partytent met luidsprekers opgesteld. Hun feestmuziek is op vele honderden meters afstand goed te horen.

Nog uren voordat de eerste renners langskomen, is het er groot feest. Fans uit België, Italië en Duitsland mengen zich tussen de Fransen. DJ Baptiste heeft een playlist vol feestmuziek opgezet.

Van links naar rechts

Daar zit zelfs een Nederlands nummer tussen. De meute danst en springt bijna op geen ander liedje zo uitbundig als op Snollebollekes onvermijdelijke 'van links naar rechts'.

Een kleine honderd meter verderop slaat een vrouwelijk lid van de gendarmerie het tafereel kalm gade. Ze staat al sinds 6.00 uur 's ochtends op dit stukje van de Galibier, om te zorgen dat de auto's en campers er netjes geparkeerd staan en om in de gaten te houden dat de doorstroom van Tour-voertuigen bergop niet belemmerd wordt. Alles verloopt zonder ongelukken.

Als de eerste volgauto's passeren, vormt de meute een nauwe doorgang die slechts stapvoets te passeren is. De meeste bestuurders vinden het prachtig. Velen filmen de hossende meute met hun mobiele telefoon.

Dan klinkt het gezoem van de helikopters op de Galibier. De eerste renners zijn in aantocht. De feestende menigte verspreid zich snel over de bergweg, om het beste zicht op de koers te hebben.

Pogacar moet het gezien hebben

Enkele minuten later passeert het pelotonnetje onder aanvoering van de knechten van Tadej Pogacar. Het getik van de pollepel op de pan is duidelijk hoorbaar boven de muziek uit en twintig meter verderop staat die andere man wild met zijn bordje te wapperen. Pogacar, oftewel Pogy, moet het gezien hebben.

Niet alleen hij, maar ook de andere renners die even later de bocht om komen, krijgen het bord te zien. DJ Baptiste kondigt de ene na de andere renner aan, die hij in de verte ziet verschijnen: "Madames et monsieurs: c'est le champion du monde, Mathieu van der Poellll!"

Met een brede grijns rijdt wereldkampioen Van der Poel langs de partytent. Ook andere renners laten duidelijk zien dat ze er plezier in hebben, en dat ze er misschien zelfs een beetje moraal uit putten op deze zware klim.

De Colombiaan Harold Tejada en de Pool Michal Kwiatkowski maken opjuttende armgebaren op de maat van de muziek en de Fransman Clément Russo perst er onder luid gejuich van de toeschouwers bergop zelfs een wheelie uit.

Automatisch geweer

Dan verschijnen er drie gendarmes bij de partytent, waarvan een zelfs een indrukwekkend automatisch geweer in zijn handen draagt. De vrienden van DJ Baptiste krijgen het vriendelijke doch dringende verzoek om met de muziek te stoppen zodra de laatste renners gepasseerd zijn. De weg moet straks immers weer open voor normaal verkeer.

Nog voordat alle achterblijvers langs zijn geploeterd, lopen de eerste toeschouwers alweer de berg af. DJ Baptiste draait zijn plaatjes stug door, maar het feest wordt steeds minder uitbundig gevierd.

Als de grupetto met het laatste plukje renners van de dag verschijnt, gaan de handen nog één keer op elkaar en de voetjes van de vloer. Nils Eekhoff rijdt voorop en beweegt zijn hoofd mee op het ritme van de beat. Achter hem kunnen ook de strompelende sprinters Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Mark Cavendish en Fernando Gaviria de muzikale oppepper duidelijk wel waarderen.

En dan gaat de muziek uit. De mensen druppelen de berg af. De vrouwelijke gendarme blijft als een van de laatsten achter, ze heeft er een rustige werkdag van zo'n twaalf uur opzitten.

Als het rustig wordt op de Galibier steekt ze een sigaretje op. Van een langslopende fan krijgt ze als dank nog twee wielerpetjes van de reclamekaravaan in haar hand gedrukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl