Activisten uit de lhbti-gemeenschap vieren de uitkomst van de stemming
NOS Nieuws

Thailand eerste land in Zuidoost-Azië dat homohuwelijk gaat legaliseren

De Thaise senaat heeft met een overgrote meerderheid gestemd voor een wetsvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren. Thailand wordt hiermee het eerste land in Zuidoost-Azië waar mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mogen trouwen.

De wet is aangenomen met 130 voorstemmen, van de 152 leden. Vier stemden tegen en achttien onthielden zich van stemming. De wet heeft nog wel koninklijke goedkeuring nodig, de verwachting is dat die er ook komt.

Al twintig jaar spanden activisten en politici zich in voor een wetvoorstel om het homohuwelijk te legaliseren. "We zijn erg trots dat we nu geschiedenis kunnen schrijven", zegt Plaifah Kyoka, een van de politici die zich er hard voor heeft gemaakt, tegen persbureau Reuters. "Na een gevecht van twintig jaar kunnen we vandaag zeggen dat dit land gelijkheid in het huwelijk kent."

De premier van Thailand, Srettha Thavisin, is ook voorstander van het homohuwelijk en nam eerder deze maand deel aan een parade van lhbti-activisten.

In heel Azië is Thailand het derde land waar het homohuwelijk straks legaal is. In Taiwan en Nepal is het al toegestaan om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl