De huidige president Cyril Ramaphosa legt de eed af als lid voor het nieuwe parlement in Zuid-Afrika
NOS Nieuws

ANC sluit coalitieakkoord in Zuid-Afrika met tweede grootste partij DA

In Zuid-Afrika hebben de twee grootste partijen een coalitieakkoord gesloten. Het Afrikaans Nationaal Congress (ANC) en de Democratische Alliantie (DA) gaan samenwerken met twee kleinere partijen.

Samen met de Zulu-nationalistische Inkatha Vrijheidspartij (IFP) en de radicaal-rechtse Patriottische Alliantie (PA) vormen het ANC en de DA de nieuwe regering van het land. Het nieuwe Zuid-Afrikaanse parlement is vandaag voor het eerst bijeengekomen en ingezworen.

Twee weken geleden verloor het ANC na dertig jaar de absolute meerderheid. De partij, die sinds Nelson Mandela in 1994 president werd het land bestuurt, kreeg iets meer dan 40 procent van de stemmen. Dat is veel lager dan de 57 procent van de stemmen die het kreeg bij de vorige verkiezingen.

DA kreeg bij deze verkiezingen ruim 21 procent van de stemmen. IFP en PA kregen respectievelijk bijna vier en twee procent van de stemmen. De vier partijen hebben samen bijna 70 procent van de zetels in het parlement.

(Nieuwe) president

Voor het ANC was het historische verlies een grote klap in het gezicht. Dertig jaar lang was de partij aan de macht. Lange tijd waren kiezers loyaal, maar het Zuid-Afrika waar de Zuid-Afrikanen op hadden gehoopt, is er niet. Het land kampt met veel sociaaleconomische problemen en met een torenhoge werkeloosheid, corruptie en misdaad.

Vandaag wordt tijdens de zitting in het parlement niet alleen een nieuwe voorzitter gekozen, ook wordt er gestemd over de nieuwe president van Zuid-Afrika. DA heeft laten weten dat ze het ANC zullen steunen bij de herverkiezing van president Cyril Ramaphosa (ANC), waardoor hij verzekerd is van een tweede termijn als president.

Vooral bij de jeugd in Zuid-Afrika heerst er grote onvrede over het ANC. In de video hieronder vertellen Zuid-Afrikaanse jongeren over hun leven in het land.

Jongeren in Zuid-Afrika over de verkiezingen: horen ze ons echt?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl