Ali B vanochtend bij zijn aankomst bij de rechtbank in Haarlem
NOS NieuwsAangepast

Openbaar Ministerie eist 3 jaar gevangenisstraf tegen Ali B

Het Openbaar Ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie jaar tegen Ali B. De rapper staat terecht voor twee aanrandingen en twee verkrachtingen van drie vrouwen.

Het OM zegt wettig en overtuigend bewijs te hebben voor de vier zedendelicten. Van zangeres Ellen ten Damme ligt er een melding van een verkrachting in 2014 in Marokko. Jill Helena (artiestennaam), oud-kandidaat van The Voice of Holland, heeft aangifte gedaan van een aanranding in 2018 in Amsterdam. Verder is er een aangifte van aanranding en verkrachting in Heiloo in 2018.

Bij de eis zei het OM er rekening mee te houden dat de rapper nog geen strafblad heeft en dat de gevolgen van de zaak groot zijn. Een van de strafdoelen, vergelding, is al deels bereikt, zei de officier. Ook is volgens het OM meegewogen dat de gebeurtenissen zich jaren geleden afspeelden.

De vrouwen konden "geen weerstand bieden" aan Ali B, zei de officier van justitie. "Hij heeft geen enkel respect voor de lichamelijke integriteit van slachtoffers. Van enig inlevingsvermogen in wat voor schade dit bij hen zou kunnen aanrichten is geen sprake."

Dit zei de officier van justitie, en zo reageerde Ali B op de eis:

Reactie Ali B: 'Vertrouwen in de uitkomst, drie jaar niet heftig'

Ali B "accepteert wel degelijk nee", stelde zijn advocaat Bart Swier in het pleidooi. Hierbij refereerde hij aan de verklaringen in het dossier van twee andere vrouwen.

Swier zei dat hij de vrouwen niet zal betichten van een valse aangifte, maar: "Ik zal wel dingen zeggen die voor de klaagsters minder prettig zijn om te horen". Volgens Swier is het sinds de MeToo-beweging "uitermate moeilijk geworden om te twijfelen aan de woorden van een vrouw die zegt slachtoffer te zijn van een seksueel misdrijf". We moeten ervoor oppassen om alle aangeefsters van zedenmisdrijven te geloven op hun woorden, zei de advocaat.

Ali B "accepteert wel degelijk nee", zei Swier in zijn pleidooi:

Advocaat van Ali B in pleidooi: 'Strafzaak in de media begonnen'

Het OM ziet geen reden om te twijfelen aan de verklaringen van de vrouwen. Jill Helena stelt dat zij in 2018 is aangerand door Ali B in een auto in het Amsterdamse Bos. De rapper zei daar woensdag in de rechtszaal over dat de BOOS-uitzending van begin 2022 over seksuele misstanden bij The Voice voor Helena mogelijk een reden was geweest om naar de politie te stappen. Hij suggereerde dat hij en zij anders misschien nog steeds "aan het appen" waren.

Maar Helena is niet "gepusht" door de BOOS-aflevering, stelde de officier. "Mogelijk was het wel de laatste stap, maar dat is iets anders. Uit het dossier blijkt dat ze in 2020 al speelde met het idee om aangifte te doen."

Over de verklaringen van Helena en Ten Damme zei het OM dat ze worden ondersteund door aangiftes en meldingen van andere vrouwen. Ali B zoent of betast hij vrouwen steeds "zeer plotseling", "als een soort abrupte overval". En de rapper zet de vrouwen klem, "tegen een muur, autodeur, zodat ze niet weg kunnen komen". Ook gebeurt dit volgens het OM vaak op een afgelegen plek.

Verhalen 'aandikken'

Ook de verklaringen van de 20-jarige vrouw die zegt dat ze in Heiloo is aangerand en verkracht, zijn volgens het OM betrouwbaar en consistent. Hierbij speelt ook de verklaring van een nieuwe getuige mee die zich pas deze week meldde. Deze getuige heeft verklaard dat iemand in Heiloo in 2018 huilend aan haar vertelde dat ze was verkracht door Ali B, zei de officier van justitie.

De getuige reed op haar elektrische fiets door Heiloo toen ze de vrouw aantrof, aldus de officier. Ze gaf haar een lift naar het station en adviseerde haar om iets te doen met haar nare ervaring. De verhalen van de getuige en van de aangeefster sluiten volgens het OM niet helemaal op elkaar aan, maar komen wel op veel punten overeen.

Daarentegen betoogde advocaat Swier dat de verklaringen van de vrouw die zegt te zijn misbruikt in Heiloo niet betrouwbaar zijn. Aan zowel naasten als de politie heeft zij meerdere keren verschillende dingen verteld, zei de advocaat. Tegen een vriend zou ze eerst alleen hebben gezegd dat ze ruzie had gehad met Ali B. "Later is ze dit gaan aandikken. Aandikken tot aanranding en verkrachting", zou die vriend verklaard hebben.

Het pleidooi van Swier duurt naar verwachting nog tot het einde van de middag. Daarna heeft Ali B zelf nog het laatste woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl