Giroud baalt van zijn gemiste kans tegen Canada
NOS Voetbal

Frankrijk zwaait Giroud en EK-ploeg uit zonder zege, Italië overtuigt weer niet

Frankrijk en Italië hebben een paar dagen voor de start van het EK voetbal niet kunnen overtuigen. Frankrijk, dat bij Nederland in de poule zit, kwam tegen Canada niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Italië moest het doen met een zuinige zege op Bosnië en Herzegovina: 1-0.

Volgende week maandag trapt Frankrijk voor het eerst af op het EK in Duitsland. Daar geldt het team van Didier Deschamps als grote favoriet. Om dat nog eens te bewijzen aan het eigen publiek was een grote zege op Canada zondagavond de wens.

De Fransen hadden tenslotte een voorbeeld kunnen nemen aan het Nederlands elftal, dat afgelopen vrijdag overtuigde tegen de Canadezen en ook nog eens met ruime cijfers (4-0) won. Maar in Bordeaux viel in de eerste helft weinig te genieten.

Emoties bij Giroud

De meeste emoties kwamen los nog voor de wedstrijd begon. De Franse spits Olivier Giroud neemt na het EK afscheid als international en speelde zondagavond zijn laatste wedstrijd voor het Franse thuispubliek.

Olivier Giroud

De tranen stonden in de ogen van de aanvaller bij het meezingen van het Franse volkslied. De topscorer aller tijden van Frankrijk (57 doelpunten in 133 interlands) kreeg ook de aanvoerdersband om de armen geschoven van zijn trainer.

Na een uur spelen waren er opnieuw emoties bij de 37-jarige aanvaller, die onder luid applaus het veld verliet. Een doelpunt zat er voor hem niet in, al was hij er wel dichtbij. Een voorzet van Ousmane Dembélé kon hij net niet binnenglijden.

Het bleef bij 0-0. Marcus Thuram en Kylian Mbappé (Frankrijk) en Liam Miller (Canada) waren nog het dichtst bij een doelpunt. Thuram dwong in de eerste helft de Canadese doelman Maxime Crépeau tot een redding en zag zijn inzet op de lat belanden. Mbappé stuitte in de slotseconde ook op de vuisten van de keeper.

Miller probeerde het voor de energieke Canadezen met een schot van afstand en trof eveneens de lat.

Zuinige zege Italië

Italië overtuigde ook allerminst. De Italianen waren in Empoli tegen Bosnië en Herzegovina wel de betere ploeg, maar er viel maar één treffer voor het team van Luciano Spalletti.

Davide Frattesi zorgde nog voor een kleine glimlach op de Italiaanse gezichten. Hij nam een voorzet van Federico Chiesa in één keer uit de lucht op zijn schoen en ramde de bal in de bovenhoek: 1-0.

Frattesi maakt de enige treffer

De zuinige zege zorgde ervoor dat de Italianen enigszins teleurgesteld afreizen richting het EK in Duitsland, want afgelopen dinsdag kwam de ploeg in een saai duel niet langs Turkije (0-0).

Aankomende zaterdag spelen de Italianen de eerste EK-wedstrijd tegen Albanië.

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl