Meer zaken van verwaarloosde honden en katten: geen tijd of geld meer
De Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) boog zich vorig jaar veel vaker over zaken van verwaarloosde honden en katten dan in 2022 en 2021. De inspecteurs hadden 15 procent meer zaken van verwaarloosde honden dan in 2021, en 22 procent meer zaken van verwaarloosde katten dan in datzelfde jaar.
De inspectie noemt verschillende oorzaken: de coronapandemie, de impact daarvan op de economie, de hoge inflatie en gestegen dierenartskosten. Mensen hebben volgens de inspectie "impulsief een hond of kat aangeschaft in coronatijd voor het gezelschap en niet nagedacht over de zorg voor het huisdier na de crisis".
Direct na de pandemie werden konijnen en knaagdieren al massaal gedumpt. "Nu treffen onze inspecteurs vooral veel honden en katten die tussen de wal en het schip vallen bij eigenaars die de zorg niet meer kunnen of willen opbrengen", stelt hoofd van de inspectiedienst Marc Jacobs.
De baasjes hebben geen tijd meer voor hun dieren, of ze hebben zich verkeken op de kosten. Een consult bij de dierenarts begint bij enkele tientjes. Bij verder onderzoek en medicatie loopt de rekening al gauw op tot enkele honderden euro's. Specialistische zorg voor een kat of hond kan duizenden euro's kosten.
"Met name voor eigenaars met de laagste inkomens is een bezoek aan de dierenarts een onneembare financiële drempel", zegt Jacobs. Mede door de inflatie is het houden van een huisdier duurder geworden, en de prijsstijgingen zijn ook voelbaar voor de dierenarts, die de hogere kosten moet doorrekenen. Een groeiende groep dierenbezitters stelt een noodzakelijk bezoek aan de dierenarts daarom uit, of gaat helemaal niet, stelt de inspectie.
Malafide fokkers
Het is niet zo dat het gestegen aantal zaken van verwaarloosde honden en katten ertoe leidt dat ze vaker in beslag of in bewaring worden genomen bij particulieren. Eigenaren kiezen er volgens de inspectie vaker voor om afstand te doen van hun huisdier.
Wel werden er bij een aantal hondenfokkers veel dieren in bewaring genomen. Malafide fokkers die in coronatijd massaal honden verkochten, blijven volgens de inspectie nu regelmatig zitten met hun jonkies omdat de vraag er niet meer is. Omdat de fokkers niet meer voor de honden kunnen of willen zorgen, leven de dieren soms in zeer slechte omstandigheden.
Bij een fokker in Deurne werden vorig jaar zo'n tweehonderd dieren in bewaring genomen door de inspectie. Maar ook particulieren zijn door de inspectie op de vingers getikt. Zo werden in Utrecht afgelopen jaar vijftien verwaarloosde honden gevonden in een huis. Een deel zat in oude verroeste kooien. De rest liep los, maar had luiers om omdat ze zelden werden uitgelaten.
360 duiven in huis
In het rapport van de inspectie is verder een verdubbeling van het aantal in bewaring genomen vogels te zien. Bij een man in Ridderkerk werden vorig jaar 360 verwaarloosde duiven weggehaald. "Buiten zaten de dieren in zwaar vervuilde kooien, die onder de duivenpoep zaten", zei een woordvoerder hierover tegen Rijnmond. "Daarnaast hadden ze nauwelijks voedsel of water."