Vierde test met megaraket SpaceX gelukt: Starship landt in zee
De vierde poging om een testvlucht in de ruimte te maken met Starship, de nieuwe megaraket van SpaceX, is succesvol verlopen. Na een geslaagde lancering in Texas kwam het ruimtevaartuig even voor 16.00 uur (Nederlandse tijd) neer in de Indische Oceaan. Zo'n zachte landing in zee was bij eerdere testvluchten niet gelukt.
SpaceX heeft grote plannen met Starship, die wordt gelanceerd met de krachtigste raket ooit gebouwd. Het nieuwe ruimteschip moet astronauten naar de maan kunnen brengen en in de toekomst zelfs naar Mars. NASA wil een aangepaste versie gebruiken als maanlander voor de eerste Artemis-missie. Het nieuwe transportsysteem moet ook satellieten in een baan om de aarde gaan brengen.
De ruim 120 meter hoge combinatie bestaat uit twee delen: de boosterraket Super Heavy en het ruimteschip Starship dat er bovenop staat. Doel van deze vierde poging was vooral een zachte landing in zee te maken met zowel de booster als Starship zelf.
De booster remde bij deze test in tegenstelling tot de vorige pogingen goed af, vlak voor de landing in zee, zonder te crashen. Beide onderdelen, de booster en Starship, moeten in de toekomst herbruikbaar zijn en na hun vlucht op een platform kunnen landen.
Nieuwe versie
Bij de landing heeft SpaceX data verzameld om de landingssoftware te verbeteren. De prototypes die tot nu toe bij de testvluchten zijn gelanceerd, worden nog niet hergebruikt. Dat gebeurt pas als een nieuwe versie wordt geïntroduceerd, op zijn vroegst na de zesde testvlucht.
De eerste vlucht op 20 april vorig jaar eindigde binnen enkele minuten toen de raket onbestuurbaar werd. Bij die test werd ook het lanceerplatform deels verwoest.
Bij de tweede poging op 18 november lukte het wel de ruimte te bereiken, maar moest Starship worden opgeblazen omdat hij uit koers dreigde te raken. Tijdens de derde test op 14 maart kwam het ruimtevaartuig het verst: hij bereikte het gewenste traject de ruimte, maar ging tijdens de terugkeer in de dampkring verloren.