Auto Mike Venema
NOS NieuwsAangepast

Nog eens drie aanhoudingen in zaak dode Nederlander op Curaçao

De politie heeft op Curaçao twee mannen en een vrouw aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van Mike Venema. De 53-jarige Nederlander woonde op Curaçao en verdween in 2018 spoorloos van het eiland. Zijn lichaam werd bijna een jaar later gevonden in zijn auto die op de bodem van de Caribische Zee lag.

De politie denkt dat Venema het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Maar wat er met hem gebeurd is, is nooit duidelijk geworden.

Vandaag werden op het eiland een 33-jarige vrouw en twee mannen van 22 en 26 jaar aangehouden. De aanhoudingen zijn volgens de politie het resultaat van een langdurig onderzoek, in nauwe samenwerking tussen de politie van Curaçao en Nederland.

Vorige week werden al twee verdachten in Nederland aangehouden. Deze twee verdachten, een 26-jarige vrouw uit Rotterdam en een 24-jarige vrouw uit Zwijndrecht zitten vast.

Pick-up

Venema was een geboren en getogen Heemskerker. Hij woonde sinds 2009 op Curaçao, waar hij werkte als loodgieter en klusjesman. Venema woonde in een appartement maar verbleef vlak voor zijn vermissing in een resort op het eiland.

Daar werd Venema op 12 september 2018 voor het laatst gezien. Tien maanden later vond een krabduiker op de bodem van de zee zijn pick-up met daarin zijn stoffelijke resten.

Gouden tip

De politie heeft via opsporingsprogramma's en sociale media meerdere keren aandacht gevraagd voor de zaak. "De uitgebreide media-aandacht door de Peter R. de Vries Foundation is zeer waardevol gebleken voor het opsporingsonderzoek. Na deze oproepen kreeg de politie meerdere zeer waardevolle tips", aldus de politie.

Vorig jaar augustus loofde de Peter R. de Vries Foundation een beloning uit van 100.000 euro voor de gouden tip. Volgens Kelly de Vries van de foundation lijkt het er sterk op dat de gouden tip bij hen is binnenkomen. "Deze doorbraak toont aan hoe belangrijk het is om 'aan de boom te blijven schudden' én dat een hoge beloning wel degelijk tot een oplossing kan leiden."

Dat betekent niet dat er nu 100.000 euro wordt gegeven aan de tipgever. "Als de gouden tip leidt tot een onherroepelijke veroordeling van de verdachte(n), dan zal het bestuur van de Peter R. de Vries Foundation de beloning aan de betreffende (anonieme) tipgever uitkeren", aldus De Vries.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl