Pensioenfondsen schuiven overstap op nieuwe stelsel voor zich uit
Roeland Müller
Verslaggever Economie
Roeland Müller
Verslaggever Economie
Het aantal pensioenfondsen dat per 1 januari 2025 overstapt op het nieuwe pensioenstelsel is hard gedaald. Dat blijkt uit een enquête van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), dat ieder kwartaal de pensioenfondsen vraagt naar hun vorderingen rondom de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.
Inmiddels hebben zeven fondsen hun transitieplan ingeleverd bij DNB. Van de overige 177 pensioenfondsen zijn er slechts drie van plan om begin volgend jaar van systeem te wisselen. Halverwege 2025 willen nog eens vier fondsen de stap maken. Dat brengt het totaal op 14, terwijl een half jaar geleden nog 25 pensioenfondsen de ambitie hadden om in 2025 van start te gaan met het nieuwe stelsel.
Veruit de meeste pensioenfondsen, 74, mikken nu op 2026 voor de overstap. Het aantal fondsen dat pas in 2027 wil instappen is ten opzichte van een half jaar geleden ruim verdubbeld: van 21 naar 44. Uiterlijk 1 januari 2028 moet de overstap zijn gemaakt. Daar laten nu vijf fondsen het op aankomen.
Dit gaat er veranderen met jouw pensioengeld:
Hoewel dus het moment van overstappen op het nieuwe stelsel naar achteren schuift, verwachten DNB en AFM niet dat van uitstel ook afstel komt.
Het aantal fondsen dat de pensioentransitie zal aangrijpen om als zelfstandig fonds te stoppen, blijft op 20 procent liggen. Het gaat dan met name om ondernemingspensioenfondsen, voor (oud-)werknemers van een specifiek bedrijf, die stoppen. Ze gaan dan op in een ander fonds of laten geen nieuwe deelnemers meer toe, waardoor het fonds langzaam steeds kleiner wordt.
Politieke onrust en ingewikkelde rekensom
Mogelijk heeft de politieke onrust over de pensioenwet in het afgelopen half jaar een rol gespeeld in het kiezen voor een latere overstap. Zo wilde NSC een deelnemersreferendum per pensioenfonds waarbij de deelnemers meebepalen of er wel of niet wordt overgestapt. In het regeerakkoord is hierover niets meer terug te vinden.
Daarnaast is de overstap naar het nieuwe stelsel een enorme operatie. Zo'n 1500 miljard euro zit in de pensioenpotten van alle Nederlandse fondsen. Dit moet worden verdeeld over persoonlijke pensioenpotjes. Dat vergt een ingewikkelde administratieve ingreep, waar fondsen geen fouten in willen maken.
Ook wordt streng gekeken of het geld eerlijk wordt verdeeld over de verschillende generaties binnen een fonds. Dat vergt een uitgebreid traject van overleg met de sociale partners en beoordeling door de DNB en AFM.
'Zorgvuldigheid voor snelheid'
Het is een complex proces, zegt de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van bijna alle Nederlandse pensioenfondsen. Het overleg met sociale partners moet daarbij zorgvuldig verlopen, IT-systemen moeten worden aangepast en de deelnemers moeten goed worden geïnformeerd. "Pensioenfondsen zijn allemaal verschillend", zegt voorzitter Ger Jaarsma. "Het is dus geen one size fits all. Daarbij gaat zorgvuldigheid voor snelheid."