NOS Sport

Newgarden wint na ongekend spannende ontknoping Indy 500, Van Kalmthout negende

Amerikaan Newgarden wint na ongekend spannende ontknoping Indy 500

De Amerikaan Josef Newgarden heeft voor het tweede jaar op rij de Indianapolis 500 (Indy 500) op zijn naam geschreven. De 804 kilometer lange race kende een ongekend spannende ontknoping. Newgarden ging met nog maar twee bochten te gaan de Mexicaan Pato O'Ward voorbij.

Het verschil aan de finish tussen de nummers één en twee was slechts 0,3417 seconden. De Nederlander Rinus van Kalmthout, in het racecircuit beter bekend als Rinus VeeKay, eindigde op de negende plaats.

Prestigieuze race

De Indy 500 is een van de drie meest prestigieuze autoraces ter wereld, naast de GP van Monaco en de 24 uur van Le Mans. 33 coureurs rijden 200 ronden over de oval in Indianapolis.

De 108ste editie van de Indy 500 begon vier uur later dan gepland, vanwege hevige regenval. Het kostte vervolgens flink wat tijd om de 2,5 mijl lange baan droog te krijgen.

Veekay vertrok vanaf de zevende startpositie. De autocoureur veroorzaakte bij het wegrijden uit de pitstraat een aanrijding, waardoor hij voor straf naar achteren werd teruggezet. Met een inhaalrace vocht hij zich terug naar voren en lag door de verschillende pitstops ook nog even aan de leiding.

Rinus van Kalmthout

"We hebben er het maximale uitgehaald", reageerde Veekay na de race op X. Hij verbeterde zich een plaats ten opzichte van vorig jaar, toen hij als tiende eindigde.

Geldbonus

De 33-jarige Newgarden ontving een geldbonus van 440.000 dollar (ruim 405.000 euro) voor het winnen van twee opeenvolgende Indy's 500. Deze bonus werd in 1995 in het leven geroepen en in de historie van de race slechts één keer eerder uitgedeeld, toen de Braziliaan Hélio Castroneves in 2002 voor het tweede jaar op rij won.

Nummer twee O'Ward moest zijn nipte nederlaag nog even verwerken. "Het is heel pijnlijk als je twee bochten tekort komt, als je zó dicht bij de winst bent. Je weet gewoon niet hoeveel mogelijkheden je nog krijgt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl