NOS Sport

Newgarden wint Indy 500 in allerlaatste ronde, VeeKay tiende na dramatische pitstop

Newgarden beslist Indy 500 in allerlaatste ronde

Josef Newgarden heeft zondagavond de Indianapolis 500 gewonnen. De tweevoudig kampioen in het IndyCar-kampioenschap passeerde Marcus Ericsson in de allerlaatste ronde van de iconische wedstrijd die, samen met de Formule 1-race van Monaco en de 24 uur van Le Mans, onderdeel uitmaakt van de 'Triple Crown of Motorsport'.

De slotfase van de race werd ontsierd door drie rode-vlagsituaties vanwege stevige crashes.

Richting het einde ging de strijd om de overwinning tussen Ericsson, Newgarden, Patricio O'Ward en Felix Rosenqvist. Met nog zestien ronden te gaan ging Rosenqvist de muur in. Nadat hij was teruggeschoven op de baan, klapte Kyle Kirkwood tegen hem aan, waarna Kirkwoods auto ondersteboven op het asfalt terecht kwam.

Wiel zorgt voor chaos

Bovendien leek een wiel het publiek in te vliegen, maar gelukkig belandde die net naast de tribune. De chaos leverde een rode vlag-situatie op.

Alex Palou leidt de wedstrijd

Bij de herstart ging het opnieuw mis, met O'Ward die de muur inklapte na een mislukte inhaalactie op Ericsson. De Mexicaan nam nog twee andere rijders met zich mee, waaronder viervoudig winnaar Helio Castroneves. Wederom kwam er een rode vlag.

Ook de volgende herstart ging mis, omdat in het achterveld meerdere coureurs tegen elkaar aanreden. Dat leverde een eindsprint van één enkel rondje op, waarin Penske-coureur Newgarden dus de sterkste bleek en als winnaar traditioneel ook de fles melk in ontvangst mocht nemen.

Ericsson, die de race vorig jaar won, slingerde enorm om de slipstream te breken, maar Newgarden kon er met nog een half rondje te gaan buitenom voorbij. In de sprint naar de finish slingerde de Amerikaan ook enorm, wat hem de zege opleverde.

Winnaar Josef Newgarden met de fles melk

Voor Rinus van Kalmthout, die in Amerika onder de naam van Rinus VeeKay rijdt, draaide de race uit op een teleurstelling.

In de eerste helft van de race reed de Hoofddorper regelmatig aan de leiding, en vocht hij een duel uit met Alex Palou. Bij een pitstop onder een neutralisatie verloor hij de controle over zijn wagen bij het wegrijden en reed hij tegen Palou aan. Het leverde VeeKay een drive through-penalty op, waardoor hij al zijn kansen op een goed resultaat verloor.

Rinus Veekay in de pits

Vorige week kwalificeerde VeeKay zich nog knap als tweede. Uiteindelijk werd hij nog tiende in de wedstrijd. Toch blijft het een relatief ongelukkig huwelijk tussen VeeKay en de Indy 500, nadat hij vorig jaar vroeg in de race was gecrasht en het ook de jaren daarvoor vaak tegenzat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl