NOS Nieuws

Na jarenlange onrust en bendegeweld moet nieuwe missie veiligheid herstellen in Haïti

Een grote Keniaanse politiemacht staat op het punt om een internationale veiligheidsmissie te beginnen in Haïti. Zo'n duizend Keniaanse agenten moeten de orde herstellen in het land dat al jarenlang wordt geteisterd door bendegeweld. Welke dag de missie daadwerkelijk start is onduidelijk, het zou in ieder geval voor het eind van de maand beginnen.

De afgelopen maanden laaide het bendegeweld in Haïti flink op, toen rivaliserende bendes de handen ineen sloegen en de oorlog verklaarden aan de regering van premier Henry. De onrust heeft aan meer dan 1500 mensen het leven gekost, tienduizenden mensen sloegen op de vlucht.

De belangrijkste internationale luchthaven, bij de hoofdstad Port-au-Prince, is sinds deze week weer open na een sluiting van 2,5 maand. De bendes hadden tevergeefs geprobeerd de luchthaven in te nemen.

Geen goed bestuur

Voormalig premier Henry, die een paar maanden geleden opstapte, verzocht de VN-Veiligheidsraad in 2022 al een internationale troepenmacht te sturen. Dat moest verkiezingen voor het presidentschap en het parlement mogelijk maken in het land, dat al sinds 2023 geen parlement heeft. Toen was al duidelijk dat Kenia de missie gaat leiden.

Andere landen doen ook mee. Zo leveren onder meer de Bahama's, Benin, Suriname, Tsjaad en Bangladesh troepen. Frankrijk en Canada stellen geld, personeel en goederen beschikbaar.

De VS is voorstander van deze missie. Het land heeft ruim 100 miljoen dollar toegezegd aan materiële en logistieke steun. Minister Blinken van Buitenlandse Zaken noemt het "een kans is op blijvende stabiliteit na tientallen jaren van onrust".

De missie staat hoog op de agenda bij het staatsbezoek van president Ruto van Kenia aan Washington. President Biden zal Kenia daarbij aanwijzen als belangrijke 'niet-NAVO-bondgenoot', om zo de band met het land aan te halen nu de invloed van China en Rusland op het Afrikaanse continent groeit. Hoewel die titel slechts symbolisch is, zou het wel meer legitimiteit kunnen geven aan de Haïti-missie.

Overigens zijn sommige Haïtianen sceptisch over de Amerikaanse politieke ideeën in Haïti. Veel wapens die rondgaan, komen uit de VS. Enerzijds willen ze het land helpen, anderzijds blijft de VS het land ontwrichten met de wapens, denken Haïtianen.

Haïti is al jaren instabiel, door bendegeweld en armoede, natuurrampen en staatsgrepen. Zie in deze video hoe dat zit:

Van armoede tot bendegeweld: wat gaat er mis in Haïti?

Het is niet voor het eerst dat een VN-veiligheidsmissie afreist naar Haïti. De vorige missie, van 2004 tot 2017, werd geleid door Brazilië.

Criminaliteit werd succesvol aangepakt, maar er waren ook misbruikschandalen door VN-soldaten en een enorme cholera-uitbraak, waarbij zeker 2000 mensen omkwamen. Buitenlandse interventies liggen dan ook zeer gevoelig bij de Haïtianen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl